Dream Team

Mangaka: Takeshi Hinata
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 32
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Slam Dunk was de eerste sportmanga die ik las. Ik had natuurlijk de capriolen van voetbalgenie Captain Tsubasa al op het kleine scherm gevolgd, maar de mangaversie daarvan ontdekte ik pas later. Het probleem dat zich met Slam Dunk stelde was dat deze cultreeks de lat erg hoog legde. Heel erg hoog. De impact die deze manga op me had is niet verwonderlijk aangezien de reeks volume na volume het verkooprecord in Japan brak. Net zoals One Piece nu doet. Sportmanga komen en gaan ondertussen in m’n collectie maar altijd blijft de nasmaak “Slam Dunk was beter”. Met Dream Team ontdekte ik een manga die zich dan nog eens in hetzelfde milieu afspeelt als de klassieker van Inoue, namelijk het basketbal.

Sora is een opdondertje. Met zijn kleine gestalte zou je geen basketter in hem zien, maar toch is de jongen geobsedeerd door het spelletje. Door veel te trainen en zich te focussen op zijn kwaliteiten is hij er bovendien in geslaagd best wel goed te worden. Als hij naar een nieuwe school gaat is hij er natuurlijk als de kippen bij om zich in te schrijven bij het basketteam van de school. Blijkt echter dat de enige clubleden nozems zijn die zich enkel in vechtpartijen interesseren. Het enthousiasme van Sora is echter groot. Goedgemutst, geholpen door een overdosis energie en met een beetje meeval zal hij er voor zorgen dat er weer gebasket wordt op school. Sigarettenpeuken maken plaats voor basketballen in de sporthal.

De vergelijking met Slam Dunk dringt zich op. Het begin van het verhaal ademt toch wat dezelfde sfeer uit als Slam Dunk. Ook de humor volgt dezelfde lijn. Toch weet mangaka Takeshi Hinata net genoeg identiteit in zijn werk te steken om uit de schaduw van Slam Dunk te treden. In het begin maak je nog vaak de vergelijking met Inoue’s meesterwerk, maar je wordt als lezer snel genoeg in het verhaal gezogen om te genieten van deze erg leuke manga zonder constant herinnerd te worden aan Slam Dunk.

Uiteraard blijft Slam Dunk de enige echte keizer van de sportmanga, maar los daarvan is ook Dream Team een echt leuke weglezer die je uren leesplezier zal bezorgen. Met meer dan 30 volumes zitten we immers gebeiteld voor enkele jaren. En nu maar hopen dat de reeks genoeg succes kent om een regelmatig uitgaveritme te behouden!