Dragonball – Ultimate Edition

Mangaka: Akira Toriyama
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 32
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De mangamarkt in Vlaanderen en Nederland is al bij al nog vrij jong. Toch zijn er positieve signalen waar te nemen. Zo lanceert Glénat de Ultimate Edition van Dragonball. Deze luxe-uitgave is de zogenaamde ‘kanzenban’ editie die in Japan verscheen en bevat allerlei leuke extra’s zoals kleurenpagina’s, extra illustraties, een groter formaat, gedrukt op kwaliteitspapier, nieuwe covertekeningen en een herziene vertaling. Kortom, de ultieme uitgave waar elke fan op zat te wachten!

Het verhaal van Dragonball is genoegzaam bekend. Son Goku is een klein maar uitzonderlijk sterk opdondertje dat aan de zijde van een groepje vrienden de wereld zal ontdekken op zoek naar de dragon balls. Deze zeven kristallen bollen vervullen elke wens als iemand ze verzamelt en een toverspreuk uitspreekt. Veel slechteriken hebben ook hun zinnen gezet op deze dragon balls en Goku’s kracht komt dan ook goed van pas.

Het verhaal van Dragonball is in het begin vooral erg grappig en avontuurlijk. Later zal de reeks evolueren naar een meer actiegerichte manga, die de jeugd vooral kent via de anime Dragon Ball Z.

Glénat gaf Dragonball reeds uit in de gekende ‘blauwe versie’. Vijfentachtig boekjes van een honderdtal pagina’s gedrukt op een soort wc-papier met een vertaling uit het Frans. De vertaling was onhandig vermits ze gebaseerd was op de terminologie van de Club Dorothée versie die vooral bij onze noorderburen helemaal niet gekend was. Met de herziene versie is er echter geen sprake meer van Geniale Schildpad en worden de namen van de originele, Japanse versie zo nauwkeurig mogelijk overgenomen.

Deze ultimate edition is de naam luxe-uitgave echt wel waardig. Een groter formaat met heel wat kleurenpagina’s, gedrukt op mooi kwaliteitspapier die de tekeningen prima doet uitkomen. Het is een lust voor het oog! Bovendien is het boekje ondanks de meer dan 200 pagina’s ook erg soepel dus de lectuur blijft aangenaam. De prijs blijft al bij al vrij betaalbaar. € 11,75 is zeker niet duur voor wat je ervoor in de plaats krijgt.

De Ultimate Edition telt 32 volumes dus zijn de boekjes iets dikker dan we gewoon zijn van een doorsnee pocketmanga. (De gewone pocketversie van Dragonball telt immers 42 deeltjes.) In Japan krijgen alle belangrijke manga’s tegenwoordig een dergelijke kanzenban editie. Het is echter een klein wonder dat we ook in het Nederlands mogen kennismaken met een dergelijke uitgave. Ik kan dan ook alleen maar hopen dat het publiek bereid is (nogmaals) te investeren in de aanschaf van de prachtige versie van deze cultklassieker. Dragonball zorgde in heel wat landen voor dé doorbraak van manga en ook bij ons lijkt de reeks nog steeds een absolute voortrekkersrol te spelen.

Dragonball blijft een klassieker en het verhaal heeft nog niets van z’n charme verloren. De Ultimate Edition van de serie is verplicht voer voor de mangafan en zal alle liefhebbers van Son Goku kwijlend achterlaten – zoals een goede Kame Sennin betaamt!