Dragon Head

Mangaka: Minetaro Mochizuki
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 10
Volumes Japans: 10
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Dragon Head van Minetaro Mochizuki is een manga die gelanceerd werd door Manga Player in 1998, en werd ondanks een slechte verkoop toch hernomen door Pika Editions, iets waarvoor ik hen voor eeuwig dankbaar zal zijn, want Dragon Head is een waar pareltje. Spijtig dus dat zelfs een publicatie in het – ook al niet zo succesvolle, het moet gezegd – magazine van Manga Player niet leidde tot een commercieel succes.

Dragon Head is het verhaal van Teru die met zijn klas een schoolreis achter de rug heeft. Op de terugweg heeft de trein waarmee ze reizen echter een ongeluk. Hij ontspoord na een aardbeving en komt vast te zitten in een tunnel. Er zijn slechts drie overlevenden: Teru, Ako en Nobuo.

De eerste twee volumes vertellen over de gebeurtenissen volgend op de treinramp. De drie studenten moeten samenwerken in het donker, maar al snel blijkt dat ze daar niet allemaal tegen opgewassen zijn. Bij Nobuo slaan de stoppen door en hij vormt een gevaar voor Teru en Ako. Met vermeende krachten weten Teru en Ako dan toch uit de tunnel te ontsnappen net voor deze instort.

Er wacht hen echter nog een grotere verassing. Uit de tunnel gekomen komen ze terecht in een desolaat landschap. Verwoeste gebouwen, en een donkere stofwolk die alles bedekt. Wat is er gebeurd? Wat was de oorzaak van de treinontsporing? En bovenal, wat was de enorme lichtflits die Teru zag net voor ze de tunnel binnenreden?

Telkens opnieuw zullen Teru en Ako hun grenzen verleggen. Telkens opnieuw zullen ze zich een nieuw doel voor ogen moeten halen. Hun ultieme doel is Tokyo. Ze hopen er antwoorden te vinden op alle vragen die in hun hoofd rondspoken, maar ze hopen er vooral hun familie terug te vinden. Het is vooral dat idee dat hen vooruitstuwt, dat en hun vriendschap. Hun vriendschap voor elkaar is het enige tastbare dat ze nog hebben in deze verwoeste wereld.

Dragon Head begint op een zonnige zomerdag, maar al na enkele pagina’s verandert de toon van de manga en op het einde van volume 10, het laatste uit de reeks, blijf je achter met één van de somberste manga ooit in het Frans verschenen. Angst is zowat het hoofdthema van Dragon Head. Angst, en hoe mensen er mee omgaan. Het is eens iets anders.

De tekenstijl is erg effectief. Persoonlijk vind ik het allemaal erg mooi en geslaagd maar blijkbaar vallen de realistische doch niet altijd even estetisch mooie tekeningen niet bij iedereen in de smaak. Laat je daar echter niet door afschrikken. Eenmaal ondergedompeld in de duistere sfeer van het verhaal sleept de sobere stijl van Mochizuki je al snel mee.

Dragon Head is een fantastisch verhaal met een ijzersterk thema, en een duidelijke structuur. Het scenario kent verassende plotwendingen, maar Mochizuki laat duidelijk merken dat hij weet waar hij naartoe wil met zijn meesterwerk. Het is dan ook een manga die ik aan iedereen wil aanraden. Je zal al snel ondergedompeld worden in de donkere wereld waarin Teru en Ako zich tien volumes lang schuilhouden.