Dragon Ball

Mangaka: Akira Toriyama
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 42
Volumes Japans: 42
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Dragon Ball. Het verhaal van Sangoku die samen met Bulma en zijn andere vrienden op zoek gaat naar de dragon balls om zijn wensen in vervulling te zien gaan. Hij zal het moeten opnemen tegen Pilaf, het leger Ruban Rouge, Freezer, Cell en zovele andere alsmaar sterker wordende vijanden die de aarde willen veroveren en of vernietigen. Ik stel mij altijd voor wat er zou gebeurd zijn moest bijvoorbeeld Freezer op aarde was gekomen als Sangoku nog een klein gastje was, maar bon, ik ben aan het afdwalen.

Ik denk dat het verhaal van Dragon Ball niet meer moet worden voorgesteld. Het is dé manga bij uitstek die de Japanse strip bekend heeft gemaakt in de gehele westerse wereld. Ook bij ons. Wie keek er niet naar de afleveringen (en de honderden herhalingen ervan) op Club Dorothée? En nu verschijnt de Nederlandse vertaling van de manga ook bij Glenat Benelux, en is de tekenfilm Dragon Ball Z ook te zien op Kanaal 2. We kunnen nu eindelijk ook in het Nederlands lezen hoe Sangoku zijn training begint bij de Geniale Schildpad (zucht), we moeten ons vereerd voelen met dergelijke vertaling.

Dragon Ball is het schoolvoorbeeld van een shonen manga, met andere woorden, een manga voor jongens. Actie en avontuur staan voorop en diepgang in de verhaallijn is ver te zoeken. Het verhaal mag dan wel eentonig worden en niets wereldschokkends (hoewel een goede kameha de wereld wel degelijk doet schokken) bevatten, toch blijf ik het een goede manga vinden. In zijn genre duidelijk een van de beteren zelfs. Ik vind de tekenstijl van Akira Toriyama zeer aangenaam voor het oog en ook zijn humor vind ik erg aanstekelijk.

De meest gehoorde kritiek is dat de serie vanaf het achttiende volume, dat overeenkomt met het begin van Dragon Ball Z in de tekenfilmserie, de kant opgaat van de actie en dat de humor en verscheidenheid in de verhaallijn opzij wordt gezet voor alsmaar sterker wordende vijanden. Ik kan me daar gedeeltelijk in vinden, maar toch blijf ik de avonturen op Namek één van de hoogtepunten uit de serie vinden, en zelfs het hoofdstuk met de cyborgs en Trunks vind ik zeer vermakelijk. En… Zo kan ik blijven doorgaan eigenlijk. Ik ben opgegroeid met deze serie en af en toe grijp ik gewoon nog eens een volume uit de kast om het te herlezen en dat doe ik alleen bij series die me aanstaan. Ja, de serie valt in herhaling, maar welke serie van 42 volumes doet dit niet? Toriyama heeft onder druk van zijn uitgever Dragon Ball tot in het oneindige proberen te rekken, maar is er volgens mij toch in geslaagd het niveau niet al te fel te laten dalen.

Dragon Ball is een klassieker die eigenlijk iedereen in zijn mangatheek zou moeten hebben. Zeker nu het boekje ook verschijnt in het Nederlands heb je de kans om aan de serie te beginnen. Lees je ze toch liever in het Frans dan zal je geen probleem hebben vermits Glenat zopas de gehele serie heruitgeeft in een nieuw formaat (een twee-in-een formaat) én een deluxe versie. Op naar de mangaboer dus!