Dragon Ball Super

Mangaka: Akira Toriyama / Toyotaro
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 2
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zonder Dragon Ball zou Mangaheuvel waarschijnlijk nooit bestaan hebben. De cultmanga van Akira Toriyama begeesterde mijn generatie via de anime die werd uitgezonden op Club Dorothée, maar deed hetzelfde met een volgende generatie die de Engelse versie ontdekte. Wat Dragon Ball betekend heeft voor de wereldwijde doorbraak van de Japanse strip kan niet overschat worden…

Al jaren verlangen fans naar een vervolg op Dragon Ball en Akira Toriyama heeft eindelijk gehoor gegeven aan hun smeekbeden. Na de films Battle of Gods en Ressurection ‘F’ blaast Toriyama nu ook de manga van Dragonball nieuw leven in. Samen met tekenaar Toyotaro brengt hij de fans met Dragon Ball Super eindelijk een langverwacht vervolg op zijn cultsaga…

De aarde leeft in vrede nadat Goku een einde bracht aan de terreur van Majin Boo. Maar het universum blijkt plotseling heel wat groter te zijn dan eerder gedacht… Naast ons gekende universum zijn er immers 11 andere universums, waarvan het zesde parallel bestaat aan het onze. Met andere woorden, ook in het zesde universum bestaat er een aarde, zijn er saiyans, en leven oude vijanden nog vrolijk en vrij.

Dragon Ball Super begint met de intrede van de god Beerus die we nog kennen uit de film Battle of Gods. Wanneer ook Beerus’ tweelingbroer uit het universum 6 ten tonele verschijnt wordt er als vanouds een tornooi georganiseerd waarin de beste krijgers van ons universum het zullen opnemen tegen de sterkste krijgers uit het zesde universum. Een nieuwe Tenkaichi Budokai? Wij zijn verkocht!

Dragon Ball Super wordt volledig bedacht door grootmeester Akira Toriyama. Het tekenwerk laat hij echter over aan Toyotaro maar die doet zijn werk prima. Dragon Ball Super combineert alle elementen die we van een goede Dragon Ball verwachten: de humor, de actie, de gevechten,… Origineel is het al lang niet meer te noemen, maar het blijft allemaal wel erg genietbaar.

En ja, er wordt opnieuw teruggegrepen naar gemakkelijkheidsoplossingen. Aangezien het niet vanzelfsprekend is om nieuwe legendarische personages te creëren wordt er ook hier opnieuw teruggegrepen naar klassiekers als Freezer, maar de magie en de sfeer die Dragon Ball Super oproept geeft de nostalgische fan wel weer dat warme gevoel van vroeger.

Dragon Ball Super zal nieuwe fans nooit betoveren zoals Dragon Ball dat met vorige generaties deed, maar de nostalgische fans zullen oude vrienden als Goku, Vegeta, Bulma, etc. met plezier weer in de armen sluiten.