Dr. Stone

Mangaka: Riichiro Inagaki / Boichi
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 7
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Wat krijg je als Riichiro Inagaki, de scenarist van Eyeshield 21, en Boichi, de tekenaar van onder meer Sun-ken Rock, samenwerken? Ons leek het niet de meest voor de hand liggende combinatie maar de shonen manga Dr. Stone bleek onverwacht een aangename verrassing! Hijst Dr. Stone zich in het rijtje legendarische shonen manga uit Weekly Shonen Jump? Of schiet het net dat tikkeltje te kort om Dragon Ball, One Piece of Naruto van de troon te stoten?

Taiju en Senku zijn beste vrienden wanneer een mysterieuze ontploffing plaatsvindt en alle mensen op aarde in één luttel moment verstenen. De manga zou best wel kort zijn mocht het verhaal van onze twee vrienden hier eindigen… Enkele duizenden jaren later voltrekt zich een mirakel en barst het stenen omhulsel dat zich om Senku had gevormd waardoor hij weer ontwaakt.

Senku is een wetenschappelijk genie en ontdekt hoe hij de versteende mensen weer tot leven kan wekken. De eerste die hij laat ontwaken is zijn beste vriend Taiju. Slagen ze er samen in om de mensheid nieuw leven in te blazen? Of is een maatschappij van nul opbouwen toch niet zo eenvoudig als het lijkt?

Senku doet het denkwerk en Taiju staat in voor het fysieke werk, maar al snel blijkt niet iedereen die ontwaakt het eens te raken over de te volgen strategie. Er ontstaat een tweestrijd tussen degenen die de mensheid willen laten herrijzen en zij die een volledig nieuwe start willen. Wie neemt de overhand?

Dr. Stone is een avontuurlijke shonen die doorspekt is met overlevings- en sciencefictionelementen. Uiteraard allemaal op shonen maat, maar toch leest dit opvallend vlot weg. Dr. Stone is net dat tikkeltje origineler dan de zoveelste vechtshonen en hopelijk houdt de manga dat ook vol naarmate het aantal volumes aantikt.

Dr. Stone is misschien net iets minder toegankelijk dan andere toppers uit de Weekly Shonen Jump, maar wie een shonen zoekt die ondanks de geijkte vorm net dat tikkeltje frisser aanvoelt moet zeker Dr. Stone eens bekijken.