Dr. Slump

Mangaka: Akira Toriyama
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 18
Volumes Japans: 18
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De meeste mensen kennen Akira Toriyama van Dragon Ball, en vooral de tekenfilmserie Dragon Ball Z, maar toen Toriyama begon aan de avonturen van Goku was hij al een befaamde mangaka in Japan. Zijn eerste grote serie Dr. Slump had immers ook al een gigantisch succes gekend. Het is dit achttiendelig werk dat ik hier bespreek.

Dr. Slump speelt zich af in het kleine dorpje Pingouin. Een rustig oord waar Senbei Norimaki, alias Dr. Slump, zijn genie volledig tot uiting laat komen. Zijn laatste nieuwe creatie is een robot met het uiterlijk van een dertienjarig meisje. Hij noemt haar Aralé en staat versteld van zoveel perfectie. In Dr. Slump zien we hoe Aralé de wereld ontdekt op een wel erg hilarische manier.

In de loop van het verhaal komt Aralé natuurlijk in contact met de andere bewoners van het dorpje Pingouin. Ze gaat er naar school en zal al snel vrienden maken, maar ook in het gewone dagelijkse leven zal ze mensen ontmoeten die meermaals terugkomen in de serie.

Alles draait om grappen en grollen in de eerste lange serie van Akira Toriyama. Op elke pagina moet je wel eens glimlachen of schateren naargelang het niveau. Wees gerust, het niveau ligt dikwijls hoog. Je moet dan wel vallen voor de pipi kaka humor van Toriyama. Het is immers niet altijd even gesofisticeerd. Je komt echter wel onmiddellijk te weten of je deze humor kan smaken. Koop boekje één en ofwel geraak je verknocht aan de serie, ofwel zal je ze grondig haten. Koud zal Dr. Slump je niet laten.

De tekeningen zijn ondanks het debuut van Akira Toriyama van in het begin erg sterk. Een gag stijl met soms personages die wel erg “super deformed” aandoen (super deformed = groot hoofd, klein lijfje), en kleine details die het geheel overal af maken. Af en toe gooit Toriyama er dan een superrealistisch portret in van een personage waardoor hij niet alleen een glimlach op je mond tekent met dit contrast, maar ook nog eens laat zien dat hij méér kan dan de stijl die hij in de loop van deze serie nog sterker ontwikkelt.

Dr. Slump is een achttiendelige serie die draait om humor. Typisch Japanse humor met bloedneuzen van Senbei die als geobsedeerd genie door het leven gaat. De supersterke Aralé die zichzelf niet perfect vindt omdat ze niet kan vliegen, noch raketten kan lanceren vanuit haar boek (hoe moet ze nu in godsnaam de wereld redden zoals een superheld?). Het vreemde engelachtige wezentje Gatchan dat simpelweg alles naar binnen speelt, of het nu een tafel is, een huis, dan wel de maan. Dit zonder een indigestie op te doen! Kortom, een serie die je zal doen lachen.

Ik vergelijk Dr. Slump graag met de tekenfilm ‘The Simpsons’. Soms is de humor wat plat, maar er zitten zoveel kleine details in dat je Dr. Slump kan blijven herlezen. Net zoals je nooit genoeg krijgt van een Simpsons aflevering, ook al is het de 37ste keer dat VT4 ze herhaalt. Het is wel zo dat je na een paar volumes het gevoel krijgt dat je alles wel gezien hebt en dat je niet echt de nood hebt om heel de reeks aan te schaffen. “Die enkele boekjes dat ik heb zullen wel volstaan, ik kan ze immers blijven herlezen.”

Dr. Slump is een humoristische manga die werkt. Een klassieker in Japan die iedereen eens zou moeten proberen. Niet iedereen zal er echter voor vallen…