Dr. Koto

Mangaka: Yamada Takatoshi
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 22
Volumes Japans: 26
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Say Hello to Blackjack kreeg enorm veel media-aandacht in Frankrijk maar werd een commerciële flop. Ook bij ons raakte Glénat de boekjes nauwelijks kwijt. In thuisland Japan bracht de manga echter heel wat teweeg. Een andere kijk op het medisch systeem en vooral een hernieuwde aantrekkingskracht rond het beroep van dokter. Say Hello to Blackjack was er echter niet als enige verantwoordelijk voor dat er weer meer studenten geneeskunde werden geregistreerd. Ook Dr. Koto droeg zijn steentje bij. Maar ook deze reeks verdwijnt in het westen volledig onder de radar…

Koshiki is een visserseiland in het midden van de oceaan. Het plaatselijke ziekenhuis staat al enkele maanden leeg en stelt buiten een bouwvallig gebouw weinig voor. Wanneer een nieuwe dokter eindelijk zijn opwachting maakt zijn de bewoners van het eiland achterdochtig. Een bekwaam iemand zou nooit verzeild raken op hun afgelegen eiland. Het zal wel weer een charlatan zijn, zoals de vorige, denken ze. Maar Dr. Koto is niet zomaar een dokter. Hij is een uiterst bekwaam chirurg die een heel pak adelbrieven kan voorleggen. Maar waarom verhuist hij dan naar dat godvergeten eiland?

Dr. Koto moet optornen tegen het wantrouwen van de plaatselijke bevolking maar stukje bij beetje weet hij hun vertrouwen te winnen. Hij durft onorthodox uit de hoek te komen en weet zich te behelpen met het weinige materiaal dat voorhanden is. Bovendien lijkt hij echt wel te genieten van het eiland. Ook al wordt hij snel zeeziek. Heeft hij last van de warmte. Kan hij niet het geduld opbrengen om te vissen. En durft hij wel eens overgeven op het hoofd van zijn bevallige verpleegster. Zijn enige verpleegster.

We volgen dokter Koto die telkens weer geconfronteerd wordt met een bewoner die zijn hulp nodig heeft. Op zijn eigengereide manier zal hij de diagnose stellen en de patiënt genezen. Appendicite? Kan uitgevoerd worden op een boot. Prematuurtje redden? Geen probleem. Dr. Koto is zijn reputatie waard.

Dr. Koto vormt een aangename lectuur als je niet allergisch bent aan ziekenhuizen en zieke mensen. De tekenstijl is apart maar beheerst, maar zal zeker een reden zijn voor het beperkte succes. Kan je je daarover zetten dan is Dr. Koto echter een aanrader. Een mix tussen Blackjack, House en McGyver. Dat kan toch niet slecht zijn?