Dr. Ashura

Mangaka: Ryo Koshino
Uitgever: Komikku
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

In de Japanse strip wordt geen onderwerp uit de weg gegaan. Medische manga zijn dankzij Blackjack en Say Hello to Black Jack zelfs een vaste waarde geworden. Mangaka Ryo Koshino combineert in Dr. Ashura de aanklachten tegen het systeem van Say Hello to Black Jack met het concept van de geniale chirurg uit Tezuka’s klassieker. Maar bevat Dr. Ashura ook dezelfde kwaliteiten als voorgaande manga?

In Dr. Ashura volgen we een beginnende stagiaire die onder Shura Anno moet werken. Shura Anno wordt dokter Ashura genoemd omdat ze is zoals de godin met de drie gezichten en zes armen. Als een bezetene opereert ze de zwaarste gevallen op de urgentiedienst van een klein ziekenhuisje. Haar werklust wordt enkel geëvenaard door haar chirurgisch talent. Volledig opgeslorpt door haar werk woont ze zelfs in een tentje op het dak van het ziekenhuis.

Maar de getalenteerde dokter is zo gedreven dat ze vaak botst met haar oversten. Oversten die meer denken aan statistieken en eventuele rechtszaken, dan aan de patiënt. Kunnen beide visies tot een compromis komen of komt het tot een definitieve breuk? Misschien brengt de terugkeer van Ashura’s voorbeeld die een tijdje voor Artsen Zonder Grenzen ging werken een oplossing. Of net niet…

Komikku brengt met Dr. Ashura een manga op de markt die niet echt op de radar stond van de doorsnee mangafans. Maar dat betekent allerminst dat de manga geen kwaliteiten heeft. Dr. Ashura leest enorm vlotjes weg en is medisch onderbouwd genoeg zonder daarom de lezer te overdonderen met medische termen. Dr. Ashura is soms wat overdreven en graaft niet altijd even diep, maar biedt toch een beklijvende lectuur.