Dossier A

Mangaka: Garaku Toshusai / Osami Uoto
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 15
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De Franse uitgeverijen zoeken al lang een opvolger/evenknie voor Naoki Urasawa. Shonen en shojo hebben hun publiek gevonden, maar de seinen toppers blijven zeldzaam. Nu is het aan Delcourt/Akata om een mogelijke ‘opvolger’ te lanceren. Garaku Toshusai is niemand minder dan de rechterhand van Naoki Urasawa zelf en wordt gecrediteerd als coscenarist bij Monster en 20th Century Boys. Hij was ook verantwoordelijk voor de filmadaptatie van deze laatste (trilogie die momenteel verschijnt bij Kazé met Nederlandse ondertitels). De man kan dus wel een mooie CV voorleggen! Scoort hij ook met zijn eigen manga ‘Dossier A’? En hoe brengt tekenaar Osami Uoto het er vanaf?

Wilhelm Endre is een Duits zakenman. Allesbehalve een kleine vis. Hij bezit één van de grootste zakenimperiums van het land. Hij heeft echter zopas besloten af te treden als voorzitter van de raad van bestuur om zich volledig toe te leggen op zijn grote droom: het ontrafelen van het geheim rond Atlantis.

Zijn vertrekpunt is het dagboek van Paul Schliemann, kleinzoon van de legendarische ontdekker van Troje. In dat dagboek staan cruciale aanwijzingen over Atlantis, maar Schliemann waarschuwt ook voor een gevaarlijke moordenaarsgilde die erop uit is het geheim rond Atlantis te bewaren. En Wilhelm Endre ervaart al snel dat alvast deze waarschuwing klopt. De man wordt vermoord nog voor hij zijn zoektocht goed en wel kan beginnen…

Net voor zijn dood draagt hij zijn dochter Yuli op de beruchte archeoloog Shuzo Iriya op te zoeken. Deze Japanner zal haar verder kunnen helpen met de zoektocht naar de waarheid rond Atlantis…

Dossier A is een seinen manga vol mysterie en vaak waarheidsgetrouw gedocumenteerd met feiten en hypotheses. Het verhaal boeit, zowel de rode draad als de nevenpaden die betreden worden. Garaku Toshusai creëerde warme, aangrijpende (soms grappige) personages met een interessante achtergrond die de lezer met plezier zal volgen gedurende de vijftien volumes die deze reeks telt.

Dossier A is een aangename verrassing in het seinen departement, maar is het ook een waardig opvolger voor Urasawa’s toppers? De kwaliteit is er zeker, maar Dossier A is veel minder pageturner dan Urasawa’s werk. Ook het tekenwerk oogt af en toe wat minder dan Urasawa’s stijl die hij na een jarenlange carrière volledig onder de knie heeft.

Dossier A is zonder enige twijfel een sterke seinen manga die een boeiend verhaal (her)vertelt. Wie is er niet gefascineerd door Atlantis en haar geheimen? Manga’s als Dossier A zouden er meer mogen zijn. De seinen rayon blijft immers de enige rayon die nog niet verzadigd is en waar er nog plaats is voor verruiming van het aanbod.