Doraemon

Mangaka: Fujiko F. Fujio
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 45
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Doraemon is één van die cultreeksen in Japan waar niet aan getornd wordt. Reeds vanaf 1970 toen de manga debuteerde, is Doraemon de held van zowel de allerjongsten als de volwassen lezer en kijker – want, jawel, er is natuurlijk ook een anime van deze reeks (die trouwens nog altijd te zien is op de Japanse televisie).

Het is natuurlijk altijd gevaarlijk een dergelijk (oud) fenomeen los te laten op een totaal andere markt. Dit ontdekte Kana toen het midden 2006 de manga wou uitgeven. Het eerste volume werd aangekondigd maar verdween dan plotseling van alle release schema’s. In de wandelgangen werd al snel gefluisterd dat de mangawinkels veel te weinig exemplaren hadden gepreordered in vergelijking met de oplage die Kana voor ogen had, en dus werd de release voor onafzienbare tijd uitgesteld.

Tweede keer, goede keer, hopen ze nu bij Kana. Het enige wat ons nog herinnert aan de eerste poging om de blauwe robotkat te lanceren is de aankondiging aan het eind van het eerste volume dat het tweede volume zal verschijnen in mei 2006. Ietwat achterhaald dus…

Doraemon is het verhaal van Nobita. Nobita is een onhandige, domme, lelijke jongen met bril die eigenlijk alles tegen heeft in het leven. Je kan hem een beetje beschouwen als de voorloper van Keitaro uit Love Hina of Yota uit Video Girl maar dan nog duizend keer erger.

Op een dag komt er uit zijn schuif een blauwe robotkat genaamd Doraemon die hem zijn verschrikkelijk lot voorspelt (hij gaat trouwens met het meest afschuwelijke meisje uit zijn klas, gaat allerlei ongelukken moeten ondergaan, zal een tragische carrière tegemoet treden, etc.). En vermits Doraemon uit de toekomst komt weet de robotkat waarover hij het heeft.

Doraemon is gestuurd door Sewashi, het kleinkind van Nobita’s kleinkind. Hij heeft Doraemon met een tijdmachine naar Nobita gestuurd zodat de robotkat hem kan helpen zijn leven ietwat rooskleuriger te maken. Maar Doraemon lijkt op het eerste zicht al een even grote kluns als Nobita. Als dat maar goed komt!

Doraemon van Fujiko F. Fujio dateert dus uit de jaren zeventig. Zowel aan de tekenstijl als aan de verhalen is dit te zien. Gelukkig werkt de humor erg universeel en biedt de manga alsnog het nodige leesplezier. Althans in het begin.

Vermits Doraemon maar liefst 45 volumes telt, is het nog maar de vraag of de manga niet snel repetitief gaat worden. Verwacht je hier immers niet aan verrassende plot twists of nieuwe invalshoeken. Buiten enkele nieuwe personages zal het stramien immers altijd min of meer hetzelfde blijven.

Doraemon lijkt op het eerste zicht een reeks voor de allerkleinsten, maar zoals zo vaak bij humormanga kan je hier als volwassen ook wel van genieten. Of dat betekent dat je hier 45 volumes lang van zult smullen is dan weer een andere vraag.

Grijp gerust het eerste volume eens vast, lees er een paar hoofdstukjes uit, en zie tot waar de grappige Doraemon je drijft. Stoppen kan immers op elk moment.