Dômu

Mangaka: Katsuhiro Otomo
Uitgever: Humanoïdes Associés (Les)
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Dômu – Rêves d’enfants was een manga die al jaren op m’n verlanglijstje stond. Het is niet voor niets een manga van Katsuhiro Otomo die alom bejubeld wordt, dacht ik zo. Het one-shot bleek echter onvindbaar en ik moest wachten tot een (dure) heruitgave bij Les Humanoïdes Associés in de Styx-collectie begin 2008 om de lectuur ervan eindelijk te kunnen aanvatten.

Het verhaal begint al onmiddellijk erg sterk. We zien enkele kinderen spelen om een luttele scène later geconfronteerd te worden met een zelfmoord. De spanning is al onmiddellijk te snijden.

Dômu speelt zich af rond een wijk vol appartementsblokken. De laatste jaren zijn er reeds 25 mensen gestorven. Allemaal zelfmoorden of sterfgevallen onder mysterieuze omstandigheden. De politie vindt echter geen enkele aanwijzing.

De plot komt in een stroomversnelling wanneer een klein meisje met een omvangrijke haardos zich aandient…

Het is 1983 wanneer Katsuhiro Otomo echt ontdekt wordt door het grote publiek in Japan. In dat jaar verschijnt Dômu dat zowel qua tekenstijl als qua pagina-indeling vernieuwing inluidt.

Dômu bevat ook reeds vele elementen die later van Akira de cultklassieker zullen maken die we allemaal kennen. De allesvernietigende paranormale krachten waar geen modern wapen tegen opkan, de pessimistische visie op de hedendaagse Japanse maatschappij en kinderen die zowel de puurheid als de macht vertegenwoordigen. Het wordt hier allemaal reeds gebundeld in een luttele 250 pagina’s.

Dômu is een schitterende manga. Al het talent van Otomo dat ten volle naar buiten wordt gebracht in Akira is hier reeds aanwezig. De fans van Akira moeten dit one-shot dan ook aanschaffen. Maar ook de doorsnee lezer zal hier veel plezier aan beleven.

Bepaalde scènes laten dan ook een bijzondere indruk na. De paranormale krachtmeting tussen de twee vijanden is een ultiem genot om te bekijken. Otomo beheerst zijn stijl reeds volledig en laat zich volledig gaan in deze scène.

Kortom, Dômu is een schot in de roos die je niet enkel moet gelezen hebben “als voorloper van Akira” maar ook gewoon voor de kwaliteit van het verhaal an sich. Een prijzige manga die me ongeveer € 20 kostte, maar op kunst mag je geen prijs plakken.

Onmiddellijk kopen die handel, voor het weer eens uitgeput is en je zoals ik enkele jaren op je honger blijft zitten!