Dolis

Mangaka: Maki Kusumoto
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

In hun Made In-collectie blijft Kana France buitenbeentjes in het mangawereldje publiceren. Of ze allemaal kwalitatief sterk voor de dag komen laat ik in het midden, maar slechts zelden kan je ze in een traditioneel hokje plaatsen. Zo ook Dolis van Maki Kusumoto.

Dolis is het verhaal van twee mensen die op een wel erg vreemde manier door het leven gaan. Kishi werkt in een boekhandel en is zopas uit zijn eigen rockgroepje gestapt. Echt in de put zit hij niet maar toch leeft hij op wanneer de prachtige Mitsu de winkel binnenstapt. Op een onorthodoxe manier zal hij met haar in aanraking komen.

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Kishi maar het is Mitsu die de (anti-)heldin is van het verhaal. Deze mysterieuze studente aan de kunstacademie houdt zich bezig met zelfmutilatie. Ze wilt niet sterven maar toch snijdt ze graag wat in de aders die zichtbaar zijn op haar graatmagere lichaam.

Kishi is volledig in de ban van Mitsu. Hij houdt zielsveel van haar maar ze boezemt hem evenzeer angst in. Hij beseft dat ze op het randje van de krankzinnigheid balanceert maar kan niet meer zonder haar. Ze lijkt hem wel behekst te hebben. Hoe loopt hun verhaal af? Een happy end lijkt wel heel ver af…

Dolis is een heel aparte manga. Het grafische aspect is enorm geslaagd te noemen. Vooral het spel met de kleuren is prachtig. Per hoofdstuk wordt een ander kleurenpalet gebruikt door Kusumoto wat de sfeer en de mystiek van de manga benadrukt. De personages stralen dan weer weinig warmte uit, maar dat strookt natuurlijk met de teneur van hun persoonlijkheden.

Dolis is een alternatieve manga die voor het grote publiek onbemind zal blijven. Niet alleen is de manga weinig toegankelijk, bovendien is er de wel erg hoge prijs van ongeveer 20 euro. Voor een weinig gekende manga van amper 140 pagina’s blijft dat veel geld. Liefhebbers van alternatieve strips die vooral grafisch overdonderd willen worden, zullen Dolis waarschijnlijk wel smaken.