DNAngel

Mangaka: Yukiru Sugisaki
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 11
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Net zoals in Frankrijk heeft Glénat Benelux reeds snel een erg diverse catalogus uitgebouwd. Waar de spil bij Kana toch de shonen is, biedt Glénat in gelijke mate seinen, shonen en shojo aan. DNAngel hoort in deze laatste categorie thuis en we bekijken van naderbij hoe goed ik me de rol van jong meisje kan aanmeten.

Daisuke Niwa is een veertienjarige jongen en zoals zo vaak in manga is hij maar een beetje een grijze muis. Hij is heimelijk verliefd op het mooiste meisje van de klas: Risa. Op zijn veertiende verjaardag besluit hij haar zijn liefde te verklaren. Maar het meisje vindt Daisuke veel te ordinair. Zij droomt van een prins op een wit paard en Daisuke ziet zij enkel als een goede vriend.

Wanneer de schooltijd om is keert Daisuke teleurgesteld terug naar huis. Daar hebben z’n moeder en opa een grote verrassing voor hem in petto. Maar het is geen verjaardagsgeschenk waar Daisuke op te wachten zit…

Blijkt dat de familie van Daisuke een befaamde dievenfamilie is. Bij elke generatie reïncarneert de meesterdief Dark in een lid van de familie. En ditmaal is het Daisuke die het DNA van Dark geërfd heeft. Japan is in rep en roer want de media is reeds ingelicht dat Dark na 40 jaar inactiviteit terug op het voorplan zal treden en wederom bekende kunstwerken zal stelen.

Dark huist als een tweede persoon in het lichaam van Daisuke. De transformatie zal echter op een weinig benijdenswaardige manier gebeuren voor Daisuke. Telkens wanneer hij te intens aan zijn liefde voor Risa denkt zal hij in Dark veranderen. Dark zal echter op zijn beurt al snel verliefd worden op de tweelingzus van Risa en wanneer zij in beeld verschijnt zal het Daisuke zijn die weer de overhand krijgt over zijn eigen lichaam. Gecompliceerd? Zeker en vast. En natuurlijk ook aanleiding voor een heleboel verwarring en quiproquo’s!

Het wordt pas echt moeilijk als blijkt dat Risa wel valt voor de charmes van de knappe en intelligente dief Dark, die er ouder en vooral mannelijker uitziet dan Daisuke. En bovenal zal Daisuke dit hele avontuur pas achter zich laten als Risa voor hem valt.

Het is duidelijk dat al deze ingrediënten vorm geven aan een romantische komedie. DNAngel is een humoristisch liefdesverhaal dat we wat kunnen vergelijken met het werk van Yuu Watase (Alice 19th,…). Ook hier spelen fantastische elementen een rol in een doordeweeks liefdesverhaal.

De tekenstijl is erg geslaagd en mangaka Yukiru Sugisaki beheerst haar stijl. De pagina-indeling en de opbouw van het verhaal zijn echter minder geslaagd. Je moet echt wel geconcentreerd lezen of je verliest al snel de draad van het verhaal.

Ik blijf achter met een dubbel gevoel over deze reeks. Enerzijds is DNAngel ideaal voor het doelpubliek van jonge meisjes, maar door de weinig eenvoudige opbouw van de scènes is het toch ook niet echt een ideale instapmanga voor de beginnende mangalezer.