Devilman

Mangaka: Go Nagai
Uitgever: Dynamic Visions
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 5
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Go Nagai kennen we in Europa vooral van zijn mechas en dan in het bijzonder door de tekenfilmserie ‘Goldorak’. De fans van de Franse televisie zullen zeker als ze jong waren ‘Goldorak! GO!’ geschreeuwd hebben als de tekenfilm op de buis kwam. Maar in Japan is deze mangaka vooral bekend om zijn cultserie Devilman, die ik hier dan ook zal bespreken.

Akira Fudo is een ernstige jongen, maar moedig kunnen we hem niet echt noemen. Hij woont tijdelijk samen met de familie van een vriendin, Miki, en ze gaan dan ook altijd samen naar huis. Op een dag worden ze echter aangevallen door een bende pestkoppen en zoals gewoonlijk komt de bange aard van Akira bovendrijven. Het is zijn beste vriend Ryo die hem zal komen redden.

Ryo neemt hem echter onmiddellijk mee naar het laboratorium van zijn vader want er is iets ergs gebeurd! De vader van Ryo ontdekte immers dat de aarde vroeger bevolkt werd door demonen. De ijstijd maakte echter een einde aan hun bestaan waardoor de mens kon floreren. Het ijs waarin de demonen gevangen zitten begint echter stilaan te smelten, en nu blijkt dat deze demonen niet echt de beste vriend van de mens zijn…

De vader van Ryo probeerde dan maar de demonen beter te begrijpen om hun beweegredenen beter te leren kennen en misschien een zwak punt te vinden, maar wanneer hij een demon bezit laat nemen van zijn geest slaan zijn stoppen door en hij pleegt zelfmoord. Enkel iemand met een zuiver hart kan bezeten worden door een demon en er niet aan ten onder gaan. En Ryo dacht daarom onmiddellijk aan zijn beste vriend Akira Fudo.

Om de mensheid te beschermen tegen een massale aanval van de demonen die alsmaar dichterbij komt, zal Akira samensmelten met een sterke demon. Hij zal er de krachten van absorberen maar wel nog een menselijk hart overhouden. Op die manier hoopt hij stand te houden tegen de krachtige geest van de demon. Hij wordt met andere woorden een devilman, de laatste kans van de mensheid.

Devilman is in Japan een klassieker die elk jaar gereprint wordt en weer enkele honderdduizenden exemplaren verkoopt. Elke Japanner kent de serie. En ik moet zeggen dat het succes volledig terecht is. Een tijdloos verhaal dat nog steeds actuele onderwerpen aankaart.

De tekenstijl zal vele mensen om deze titel heen doen lopen, maar als je je daarover kunt zetten dan ben je gewoon weg om de vijf volumes van deze serie in één ruk uit te lezen. Zal Akira volledig bezeten worden door de demon Amon die in hem leeft? Zal de mensheid de aanval van de demonen overleven? Hoe zullen de demonen de aanval aanpakken? Welke rol speelt Ryo hierin die af en toe last blijkt te hebben van geheugenverlies? Het scenario is zo rijk, en doet vragen rijzen over zoveel problemen,… echt een heel sterke apocalyptische manga die 30 jaar na de eerste publicatie in Japan nog steeds niet genoeg erkenning krijgt in onze contreien.