Détenu 042

Mangaka: Yua Kotegawa
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 5
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

‘Détenu 042’ is een vijfdelige manga in de Big Kana collectie. Vijf delen, dat kon m’n budget wel aan. Het uitgangspunt van de reeks stond me aan, zonder dat ik echter veel van de manga of de auteur wist. Op hoop van zegen!

Het begint allemaal in de vuile, kleine gevangeniscel van Tajima Ryôhei, gevangene 042. Hij kreeg de doodstraf nadat hij werd veroordeeld voor maar liefst zeven moorden. Enkel zijn executie wacht hem nog…

Dat is echter zonder een ambitieus experiment van de regering gerekend. Mits een positief resultaat bij 042 – zoals hij genoemd wordt – kan dit project het einde van de doodstraf in Japan betekenen.

042 zal zijn vrijheid gedeeltelijk herwinnen maar enkel op voorwaarde dat hij een chip laat inplanten die ontploft wanneer de minste destructieve gedachte wordt waargenomen bij 042.

Natuurlijk wordt 042 niet zomaar in de maatschappij losgelaten. Het is immers een experiment en een batterij wetenschappers staan klaar om de integratie van 042 op te volgen. 042 wordt tewerkgesteld als klusjesman in een middelbare school alwaar hij 24/7 door camera’s gevolgd wordt. Daar moet hij tonen dat dit experiment dé oplossing kan zijn voor zijn lotgenoten…

Natuurlijk zijn er vele sluiers die moeten worden opgelicht bij dit uitgangspunt. Al snel blijkt dat het verleden van 042 een gat van enkele jaren bevat. Hij werd namelijk ontvoerd in zijn jeugd en niemand weet wat er toen met hem gebeurd is. Het is pas nadien dat hij is beginnen moorden. Het kwaad zat hem dus niet in de genen.

En dat is te merken aan zijn gedrag, want 042 blijkt zich snel en goed aan te passen aan het dagdagelijkse leven. Allesbehalve een moeilijke jongen. Al snel sluit hij vriendschap met het blinde meisje Yume, en haar privé-lerares. Maar dat niet iedereen even vlot te overtuigen is van het nut van dit experiment blijkt al even snel…

Détenu 042 is een werk van Yua Kotegawa die ook bijvoorbeeld Anne Freaks op haar actief heeft. De reeks wordt gecatalogeerd als een seinen maar dan wel eentje die zich breder wilt dan het typische seinen keurslijf. Kotegawa steekt meer gevoelens in haar werk en zoekt de inter-relationele aspecten van haar personages bewust op.

Dat dit een voordeel is, blijkt duidelijk uit dit werk, maar eveneens werkt het als nadeel wanneer 042 net dat tikkeltje té gevoelig wordt neergezet. 042 komt soms over als een kind dat alles herontdekt – wat wel logisch is als je zolang opgesloten bent, maar ook haaks staat op het stuurse van zijn karakter en zijn verleden van 7 moorden. Ook de ambigue relatie tussen 042 en Shiina, de man achter het project, kan wat vreemd overkomen.

Desondanks is ‘Détenu 042’ een positieve verrassing voor mij. Ook het coverwerk van Kana is enorm geslaagd te noemen met de titel van de reeks in braille als bonus. Mooi als je weet dat het blinde meisje Yume een belangrijke rol speelt in de integratie van Tajima Ryôhei in de maatschappij.