Demon Slayer

Mangaka: Koyoharu Gotouge
Uitgever: Panini
Volumes Frans: 17
Volumes Japans: 23
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Demon Slayer heeft het mangawereldje op zijn grondvesten doen daveren. Deze manga van Koyoharu Gotouge uit de Weekly Shonen Jump brak immers alle mogelijke verkooprecords dankzij een anime die al evenveel records verbrak. Is ‘Kimetsu no Yaiba’ de hype waard?

Het verhaal speelt zich af in het Japan van het begin van de 20ste eeuw. Tanjiro leeft in de bergen en verkoopt steenkool in de stad om zijn ouders te helpen het gezin te onderhouden. Wanneer hij op een dag terugkeert naar zijn dorpje in de bergen blijkt iedereen te zijn uitgemoord door een oger…

De lijken zijn over het hele dorp verspreid. Alleen Tanjiro’s zusje heeft de tragedie overleefd. Maar menselijk kan je Nezuko nauwelijks nog noemen. Door de aanval van het monster is zij immers eveneens in een monster veranderd. Tanjiro heeft nog slechts één doel voor ogen – nu ja, twéé: zijn familie wreken én een remedie vinden om zijn zusje Nezuko weer normaal te krijgen.

En aldus begint de queeste van Tanjiro. Nezuko zal hem vergezellen op zijn bloederige avontuur als ‘demon slayer’. Want om de demonen te baas te kunnen, heeft zich een geheime organisatie gevormd die mensen traint om de monsters te verslaan. Ideaal startpunt voor Tanjiro’s wraakactie.

En zo merk je al snel dat Demon Slayer alles in huis heeft van een goede shonen: een hoofdpersonage met een duidelijk doel (en wraak voor ogen), de demonenzus die slechts het eerste lid zal zijn van een vriendengroep die zich rond onze favoriete held vormt, trainingen en examens om als Demon Slayer aan de slag te gaan, speciale krachten en power ups om de alsmaar sterker wordende demonen te baas te kunnen én natuurlijk – last but not least – een ultieme slechterik die al snel z’n opwachting maakt maar zonder rechtstreekse confrontatie terug naar de achtergrond verdwijnt en eerst zijn twaalf discipelen de kastanjes uit het vuur laat halen.

En zo valt er gewoon weinig slechts te zeggen over Demon Slayer. De personages hebben allemaal hun eigen achtergrondverhaal, de tekenstijl is apart, maar past enorm goed bij de sfeer van de manga en het scenario blijft overeind met een prima opbouw. Maar is Demon Slayer de hype waardig?

Demon Slayer werd een wereldwijde hype dankzij de anime en brak in korte tijd allerlei verkooprecords, zelfs die van One Piece. Speciaal of uniek zouden we Demon Slayer niet noemen, maar het heeft alles wat een goede shonen nodig heeft om te scoren. En of iets dan een hype wordt, heeft toch ook wat met geluk te maken. Het juiste verhaal op het juiste moment…

Een positieve evolutie lijkt ons ook dat de manga uit Weekly Shonen Jump niet meer eindeloos uitgesponnen worden. Ondanks het gigantische succes kwam er na 23 volumes ‘al’ een einde aan Demon Slayer. Iets wat we bijvoorbeeld ook al zagen bij The Promised Neverland. Dit terwijl de toppers die de nillies overheersten (One Piece, Naruto, Bleach) tot in den treure meer dan een decennium lang aansleepten. Een bewuste strategie bij Shueisha of toch eerder de keuze van de manggaka? Wie zal het zeggen… Maar wij zijn er allerminst rouwig om!