Demokratia – 1st season

Mangaka: Motoro Mase
Uitgever: Kazé
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 4
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

kennen we als mangaka van Ikigami, één van de weinige manga die ook in het Nederlands volledig vertaald werden. Ikigami wist ons te bekoren dus vroegen we ons af wat dat zou geven met zijn nieuwste reeks: Demokratia – 1st season.

Het verhaal begint met de ontmoeting van twee studenten die samen een geniaal idee trachten uit te werken. Taku Maezawa is een ingenieurstudent en Hisashi Iguma is gespecialiseerd in robotica. Samen bedenken zij het concept Demokratia, een robot die zijn kennis baseert op wat de mening is van 3000 mensen.

De robot ziet eruit als een doodnormale (knappe) jonge vrouw en zal haar acties baseren op wat de gemene deler is van wat een panel van 3000 via het internet gerekruteerde mensen is. Een concreet voorbeeld: het panel van 3000 man zit klaar achter hun PC, terwijl de robot op tafel ligt, klaar om voor het eerst te ontwaken. Wat moet ze doen? Zich oprichten? Geeuwen? Zich uitstrekken? De opties worden weergegeven en wat de meerderheid vindt dat moet gebeuren zal de robot ook uitvoeren. De ultieme democratie. Bedoeling van de twee studenten is een robot te creëren die op lange termijn een leider kan worden, gevormd naar de democratische mening van het panel.

We volgen in deze manga natuurlijk de eerste stappen van deze robot in onze maatschappij, maar parallel volgen we ook enkele panelleden en hun beweegredenen voor bepaalde keuzes. En dat is natuurlijk wat Demokratia opnieuw zo boeiend maakt. Het verhaal van mensen. Het verhaal achter hun beweegredenen.

Motoro Mase heeft weer een uniek uitgangspunt bedacht waar we vol vertrouwen van kunnen zeggen dat het goed uitgewerkt zal worden. Hij heeft met Ikigami zijn strepen verdiend in het genre. Waar Ikigami heel universeel was, is Demokratia misschien iets minder toegankelijk. Zeker het begin is wat te theoretisch. Maar na enkele hoofdstukken, als je de personages wat beter leert kennen, word je wederom intens meegesleept in de beslommeringen van de mensen.

Er zitten wat gaten in het concept. De robot kan bijvoorbeeld een gesprek voeren met een mens, zonder dat de robot pauzes inlast – terwijl dat panel van 3000 mensen toch voorstellen moet doen voor wat ze moet zeggen en dan moet stemmen voor hun voorkeur – maar dat neem je erbij.

Met Demokratia wil Motoro Mase ons doen nadenken over ons gebruik van sociale media, maar ook over de limieten van de democratie. Wederom een aanrader van formaat die sowieso in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van Ikigami.