Déclic Sensuel

Mangaka: Sakuko Utsugi
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Met Déclic Sensuel bespreken we de derde en laatste titel van de eerste lichting lolita-manga die eind 2006 bij uitgeverij Asuka verschenen. Zoals we nu wel weten bevindt de lolita manga zich zo een beetje tussen de shojo en de josei. Een lolita manga is sexier en gewaagder dan een shojo, maar niet zo diepgravend of volwassen als een josei. Na het luchtige Deep Kiss en het mindere Donne-moi ton amour was ik benieuwd welke richting dit derde one-shot zou kiezen, alhoewel ik me er wel al iets bij kon voorstellen.

Déclic Sensuel van Sakuko Utsugi bestaat uit vijf hoofdstukken die samen vier verschillende verhalen vormen. In Déclic érotique volgen we een jong koppeltje waarvan de jongen nogal erg gefocust is op het lichamelijke in een relatie. Hij valt het meisje constant lastig om zijn hormonale driften bot te vieren. Maar zoals we al weten uit de vorige bundels kortverhalen in de lolita-reeks van Asuka is een happy end nooit ver weg.

Déclic menteur gaat over een knappe jongeman die probeert door te breken als lingerie-ontwerper. Hij gaat echter volledig op in z’n werk en alle liefjes die de revue passeren hebben het moeilijk als hij hen botweg verklaart dat zijn werk voor haar persoontje komt.

In Déclic mentholé volgen we een studente die een relatie heeft met een prof, maar die ook affectie en genegenheid zoekt bij een mede-student. Wie zal haar hart blijvend veroveren?

De twee laatste hoofdstukken (Déclic vibrant en Déclic estival) handelen over hetzelfde… yuri-koppeltje. Een preutse, ernstige klasverantwoordelijke zal haar eerste seksuele ervaringen delen met een klasgenootje.

Zoals bij de vorige bundels zijn ook deze verhaaltjes enorm luchtig en vrijblijvend. De originaliteit is gelukkig net iets meer aanwezig dan bij de vorige twee besproken lolita-manga, maar baanbrekend is het natuurlijk nergens.

Het yuri gedeelte van Déclic Sensuel zal misschien ook het mannelijk publiek net dat tikkeltje meer boeien?

De tekenstijl van Sakuko Utsugi is aangenaam voor het oog maar mist ook weer wat persoonlijkheid. Het zal je allesbehalve bijblijven, maar ook nergens storen.

Déclic Sensuel is geen ontgoocheling zoals Donne-moi ton amour misschien wel was. Het haalt eerder het niveau van Deep Kiss, met hier en daar zelfs een uitschieter door de minder repetitieve opbouw. Het laatste verhaal toont aan dat Utsugi niet verveelt als ze tweemaal hetzelfde koppeltje laat opdraaien. Integendeel, de twee laatste hoofdstukken die over dezelfde personages gaan vormen voor mij alvast het hoogtepunt van de bundel.

Net zoals z’n twee voorgangers zal Déclic Sensuel het doelpubliek best wel bekoren. De anderen zullen dit waarschijnlijk te luchtig vinden. Wil je een van de drie testen dan raad ik je deze laatste aan die net dat tikkeltje breder gaat.

Vermits de lolita-collectie een zeker succes betekende voor Asuka zal de uitgeverij de collectie verder uitbreiden met meer one-shots. Zowel nieuwe mangaka als de drie gekende zullen aan bod komen. Of deze ook hier op de Heuvel besproken zullen worden is echter een ander paar mouwen. Na drie manga’s heb ik het misschien wel allemaal gezien, die lolita-manga…