Déclic Amoureux

Mangaka: Mari Okazaki
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Mari Okazaki is een shojo mangaka waar ze bij Delcourt/Akata erg in geloven. Het gaat hier om een mangaka die nog niet zo lang bezig is, maar om zeker te zijn dat geen andere uitgeverij met haar werken aan de haal zou gaan, hebben ze bij Delcourt/Akata onmiddellijk de rechten op al haar tot nu toe verschenen titels gekocht. Een beetje een risico als je weet dat het hier vooral over one-shots gaat en dat one-shots nooit zo goed verkopen als een langer durende reeks. Daarom besloten ze er een soort collectie van te maken, waarin de naam van de mangaka op het voorplan treedt en ze zo hopen dat mensen die één one-shot kopen verder blijven snuisteren in de werken van Mari Okazaki.

Déclic amoureux is de Franse titel van Shutter Love. Het is zoals gezegd een one-shot, waarin we kennismaken met Maki, een nog schoolgaand meisje dat aanleg heeft voor fotografie. Telkens weer neemt ze kiekjes van haar vriendinnen, op de meest onmogelijke momenten. De meest sexy foto’s verkoopt ze dan om er toch wat zakgeld aan over te houden.

Op een dag ontmoet ze Asaï, een professionele fotograaf, die haar foto’s ziet en haar aanmoedigt om mee te doen aan een wedstrijd die binnenkort plaatsvindt. Maki heeft echter totaal geen technische kennis van al wat met fotografie te maken heeft, en werkt eigenlijk enkel op gevoel. Ze houdt van het geluid van de ontspanner, ze kickt op de “déclic”, alles draait om haar liefde voor de “shutter”. Om hier even de titel te verduidelijken.

Asaï wilt dat Maki meedoet aan die wedstrijd om zijn huidige levensgezel Saï te motiveren. Hij ontdekte Saï als ze de leeftijd had van Maki maar nu is ze een beetje uitgeblust, ze heeft nood aan een sterke concurrente die haar vlam weer doet opflakkeren.

Zo zal Asaï Maki en Saï tegenover elkaar uitspelen, en hij betrekt er ook nog eens Yumi bij, de beste vriendin van Maki die altijd maar weer op zoek is naar de eeuwige liefde, wat haar een beetje doet lijken op Hachi, de naïve van de twee Nana’s uit de gelijknamige serie.

De wedstrijd is echter allesbehalve het hoofdthema van deze manga. Het draait hier allemaal rond Maki en Yumi, twee jonge vrouwen, net ontsnapt uit het gedrocht wat de puberteit is, die op zoek gaan naar wat ze met hun leven willen doen. En dat is de mooie leidraad in het verhaal die stilaan naar een climax groeit naarmate het einde nadert.

Ik vraag me af of de tekenstijl van de mangaka hier al vastligt. Het is soms nog een beetje raar, die enorme lippen bij momenten. Misschien gaat ze haar stijl nog wat bijschaven, minder extreem maken, vermits dit haar eerste gepubliceerde werk is, kan dit nog zeker komen. Wat wel prachtig is, is hoe ze erin slaagt deze manga die over fotografie gaat, ook echt weer te geven als ware het een serie kiekjes. De pagina-indeling is echt prachtig geslaagd.

Dit is een one-shot dat een luchtige lectuur biedt, erg leuk allemaal, het is afwachten of Mari Okazaki deze mooie start kan bevestigen.