Death Note

Mangaka: Takeshi Obata / Tsugumi Ohba
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 12
Volumes Japans: 12
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het gebeurt vaak dat mangafans de reeksen die in het Nederlands verschijnen reeds in het Frans (of het Engels) gelezen hebben. Het is dan niet elke beurs gegeven om de manga nog eens in je moedertaal aan te schaffen. Bij Death Note lag dat gelukkig anders. De Nederlandse versie werd reeds aangekondigd voor de release van de Franse en de volumes verschenen hier luttele maanden na het verschijnen van het Franse equivalent. Niemand had dus een excuus om deze Nederlandse release links te laten liggen!

Het verhaal van Death Note is genoegzaam bekend. Het begint allemaal in de wereld van de shinigami’s. Ryuk verveelt zich… dood en hoopt wat leven in de brouwerij te brengen door zijn death note achter te laten in de mensenwereld. Niemand minder dan de beste student uit Japan, Light Yagami, vindt dit notitieboekje dat een strijd zal doen losbarsten tussen twee uitverkorenen.

Light komt te weten dat je iemand kan vermoorden met een death note enkel en alleen door er de naam van die persoon in te noteren. De briljante jongen wordt al snel machtsgeil en hoopt van de wereld een betere plaats te maken door alle criminelen ten dode op te schrijven. Nobel doel? Niet als het opzet is om later God van die wereld vrij van criminaliteit te worden…

Natuurlijk zullen al die sterfgevallen onder de criminelen niet onopgemerkt voorbijgaan en zo verschijnt de speciale detective L ten tonele. Hij zal als vertegenwoordiger van de politie de strijd aangaan met degene achter al die sterfgevallen, Light Yagami.

In de eerste arc van Death Note volgen we de tweestrijd Light vs. L. Deze twee superieure breinen manipuleren en denken tien stappen vooruit. Ze proberen elkaar steeds weer de loef af te steken. In het zevende volume maken we dan een sprong in de tijd van vier jaar en komen er met Near en Mello twee nieuwe uitdagers die het verhaal nieuw leven inblazen.

Een vaak gehoorde kritiek is dat de tweede arc minder goed is dan de eerste. Ik ben het daar niet mee eens. Natuurlijk ontdek je in de eerste arc al die regels voor het gebruiken van de death note wat het extra spannend maakt, maar toch blijft de tweede arc boeien als tevoren. Het blijft allemaal erg goed uitgedokterd en de nieuwe personages zijn op hun beurt weer sterk uitgewerkt.

Death Note is twaalf volumes lang een puur plezier om te lezen. Ondanks de overdaad aan tekst heb je nergens het gevoel dat het langdradig of vervelend is alles te lezen. Het volgen van de gedachtegangen van de protagonisten is namelijk één van de cruciale punten van de manga.

Death Note is zonder enige twijfel een klassieker die niet in je mangatheek mag ontbreken. Bovendien levert Kana een erg geslaagde uitgave af met zelfs een gratis shitajiki bij het laatste volume, dus niets houdt je tegen om deze manga in je moedertaal te lezen!