Deadman Wonderland

Mangaka: Kazuma Kondou / Jinsei Kataoka
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 8
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

In de Franse catalogus van Kana heb je een enorme diversiteit… Toch zijn er twee genres die wat over het hoofd gezien worden: de ecchi/romantische shonen en de wat hardere serie. Van die laatste komt alleen Agharta in me op. Met Deadman Wonderland worden de fans van het genre echter op hun wenken bediend.

Ganta beleeft een normale jeugd met zijn vrienden op school. Tien jaar geleden werd Tokio getroffen door een enorme aardbeving die de hoofdstad verwoestte maar het leven heeft weer z’n gewone gangetje hernomen. Geen vuiltje aan de lucht voor Ganta tot een volledige in het rood geklede man met vreemde superkrachten plotseling zijn klas binnendringt en alle leerlingen vermoordt… Allemaal, behalve Ganta. Aangezien niemand de vreemde man gezien heeft wordt Ganta beschuldigd van de moord op zijn medeleerlingen. Hij wordt veroordeeld en overgebracht naar de privégevangenis: Deadman Wonderland.

Deadman Wonderland is geen doorsnee gevangenis. Ze werd gebouwd op de ruïnes van Tokio en de fondsen die ze genereert worden gebruikt om de hoofdstad herop te bouwen. Het etablissement wordt door de privé gerund en hun fondsen worden gehaald uit het toerisme. Jawel, de gevangenis is eveneens een pretpark waar toeristen zich kunnen vergapen aan de capriolen van de gedetineerden…

Maar al snel blijkt dat het gevangenisleven niet zonder gevaar is. De gevangenen moeten om de drie dagen een snoepje eten dat een tegengif bevat tegen het gif dat constant door hun lichaam wordt gejaagd via een halsketting. Maar om dat snoepje te kunnen betalen moeten ze geld verdienen. En dat kan enkel via levensgevaarlijke spelletjes en gevechten. De toeristen denken dat het allemaal opgezet spel is maar de gedetineerden riskeren daadwerkelijk hun vel!

Ganta ondergaat het gevangenisleven. Tot hij erachter komt dat de vreemde rode man die zijn vrienden heeft vermoord ook in Deadman Wonderland zit. En hij is niet de enige met vreemde superkrachten! Een geheime afdeling van de gevangenis is immers gewijd aan deze sujetten! En ook Ganta lijkt over ongewone krachten te bezitten… Wat is hier aan de hand?

Deadman Wonderland is een harde “young”, met andere woorden extremer dan een shonen maar niet zo diepgravend in vergelijking met een seinen. De wulpse vormen van de vrouwelijke bewakers en hun pikante commentaren maken eveneens erg duidelijk dat dit een puberpubliek moet aanspreken. Maar de wraak van Ganta is oprecht en welgemeend en het scenario met de krachten die ontspruiten aan bloed en de geheime afdeling in Deadman Wonderland maken deze manga toch tot een zekere aanrader. Te bekijken!