De Wandelende Man

Mangaka: Jiro Taniguchi
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

“L’homme qui marche” was de eerste manga van Jiro Taniguchi die ik las. Wat een prachtige ontdekking was dat, nu ondertussen meer dan tien jaar geleden. Eindelijk is dit pareltje van de meest westerse onder de mangaka’s nu ook in het Nederlands beschikbaar onder de welluidende titel: De Wandelende Man.

Het hoofdpersonage is net verhuisd naar een landelijk dorpje. Al snel merkt hij dat hij tot rust komt als hij al wandelend de hem omringende wereld verkent. De wandelende man nodigt ons uit zijn geluk met hem te delen, je samen met hem te verwonderen over de meest voor de hand liggende dingen waar we al te zelden bij stilstaan. Wie plenst er nog in plassen na een regenbui? Wie klimt er nog in bomen om te genieten van het uitzicht? Wie waagt zich nog in een bos louter en alleen om vogels te observeren? De wandelende man neemt de tijd om stil te staan, iets wat we in de huidige maatschappij al te vaak vergeten. De verwondering en de onschuld van een kind vinden we terug bij onze wandelende man.

Jiro Taniguchi hoeft ondertussen ook niet meer aan het Nederlandstalige publiek te worden voorgesteld. Met titels als Dagboek van mijn Vader, Herinneringen, De Tedere Jaren, etc. hebben we het summum van zijn uitgebreide oeuvre reeds kunnen ontdekken. De wandelende man ontbrak echter nog op dat lijstje en Casterman vult deze lacune eindelijk in.

Deze uitgave van De Wandelende Man is trouwens de volledige versie met het extra verhaal dat in 2003 aan de bundel werd toegevoegd. In sommige Franse uitgaven ontbreekt dit afsluitende hoofdstuk nog.

Mocht je nog niet overtuigd zijn en meer informatie willen over dit prachtige one-shot dan kan je mijn recensie van “Homme qui Marche” erop nalezen. Deze vind je elders op de site. Maar wees gerust, De Wandelende Man zal de Taniguchi liefhebber allerminst teleurstellen. En wie houdt er nu niet van het werk van Jiro Taniguchi?