De l’autre côté de l’horizon

Mangaka: Hinata Nakamura
Uitgever: Delcourt/Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tonkam was lange tijd een pionier in het Franse mangalandschap maar de laatste jaren, sinds ze werden opgeslorpt door Delcourt, richt de legendarische uitgeverij zich voornamelijk op ecchi B-reeksen. De lezers van weleer hebben de uitgeverij dan ook al lang de rug toegekeerd. Maar kijk, soms ontdek je in hun aanbod dan onverwachts toch nog een pareltje!

“De l’autre côté de l’horizon” is een seinen manga van Hinata Nakamura uit de Good Afternoon-stal van Kodansha. “Yasashii Hikari” zoals de driedelige manga in het Japans heet sprak mij zowel qua covers als qua pitch aan dus ging ik overstag. Lost de manga ook de verwachtingen in?

Miyake is een salaryman die lange uren klopt. Als nieuwkomer in het bedrijf wil hij zich nog bewijzen, maar langzaam maar zeker krijgt hij het zwaar te verduren. Zowel fysiek als mentaal raakt Miyaka volledig uitgeput. Nadat hij volledig crasht, raadt één van zijn vrienden hem aan om totaal andere oorden op te zoeken. Er kwam een vacature vrij als postdirecteur op het rustieke eiland Tsukinowa en dat zou wel eens de verandering van omgeving kunnen zijn die Miyake nodig heeft. Al is Miyake zelf niet volledig overtuigd…

Miyake trekt naar het eiland, maar is dit wel wat hij écht wil? Kan hij zomaar zijn ‘carrière’ opgeven? Zijn familie en vrienden in Tokyo achterlaten? Zal hij kunnen aarden op het afgelegen eiland? En bovenal… Hoe zal hij ontvangen worden door de familie bij wie een kamer zal huren?

Vol twijfels laat Miyake zijn gejaagde leven achter in Tokyo om te verhuizen naar Tsukinowa. Zijn eerste ontmoeting op het eiland is met het tienermeisje Hiyoko dat als bijbaantje de post ronddraagt. Bovendien betrekt zij met haar moeder en grootvader het huis waarin Miyake zal verblijven.

Het meisje zal Miyake het eiland leren kennen waar zij altijd al gewoond heeft. Op zijn beurt zal Miyake het meisje vertellen over het leven in Tokyo. Hiyoko heeft weinig zin om verder te studeren, maar dankzij de gesprekken met Miyake ontdekt ze toch een passie die ze verder wil ontwikkelen aan de universiteit…

De levenslessen die Miyake meegeeft aan Hiyoko krijgt hij echter dubbel en dik terug. Want Miyake denkt uiteraard nog wel eens terug aan zijn ‘oude leven’. Maakte hij de juiste keuze? En hoe geeft hij invulling aan zijn nieuwe leven op het rustieke eiland? En waardoor voelde hij zich er zo snel thuis?

Hiyoko zal hem een spiegel voorhouden waardoor hij zichzelf beter zal leren kennen en zichzelf meer naar waarde zal schatten. Alleen moet Miyake dan wel leren eerlijk te zijn met zichzelf. En dat is misschien wel de moeilijkste les van allen…

“De l’autre côté de l’horizon” is echt een pareltje. Spanning, actie of sensatie zal je in deze manga, net zomin als op het eiland, vinden, maar dat heeft deze driedelige reeks allerminst nodig. Dit is het verhaal van twee mensen die elkaar op een heel natuurlijke, rustige manier zullen beïnvloeden waardoor ze beiden zullen groeien als persoon.

Bovendien kent de manga ook een heel mooi einde, waardoor “De l’autre côté de l’horizon” een perfect afgerond geheel vormt zonder dat het (onnodig) uitgespannen wordt over té veel volumes. Aanrader!