Dans l’intimité de Marie

Mangaka: Shuzo Oshimi
Uitgever: Akata
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 7
Score:

0 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Dominique Véret is de man die aan de basis ligt van het immense mangasucces in Frankrijk. Zijn rol kan nauwelijks overschat worden. Met Tonkam stond hij aan de wieg van manga in Frankrijk en hij wist de Franse tieners te overtuigen met klassiekers zoals Video Girl. Nu kan je nog moeilijk het kaf van het koren scheiden in de sentimentele / romantische shonen, maar begin jaren negentig zorgde Video Girl Aï van Masakazu Katsura voor een ware schokgolf in het Franse striplandschap. Véret heeft Tonkam ondertussen al jaren verlaten maar zorgt met zijn zelfstandige uitgeverij Akata nog steeds voor verrassende titels. Met Dans l’intimité de Marie (Boku wa Mari no Naka) zou hij het huzarenstukje van Video Girl wel eens kunnen overdoen.

Dans l’intimité de Marie is een seinen manga die zowel de shonen als de shojo liefhebbers zal bekoren. In deze verrassende manga volgen we Isao die vanuit landelijk gebied ging studeren in het grote Tokyo. Als hij er maar niet in slaagt vrienden te maken in Tokyo, stopt hij zijn studies aan de universiteit en wordt hij een hikikomori, volledig teruggetrokken in zichzelf. Zijn enige verzetje is porno, videogames en… dat engelachtige meisje dat hij elke avond in de superette ziet. Wat is ze mooi! Op een avond besluit Isao haar te volgen om te weten waar ze woont, maar wanneer hun blikken elkaar kruisen…

Het ene moment kruist zijn blik die van het meisje, het andere moment wordt hij wakker… In het bed van het meisje, in het lichaam van het meisje! Wat is er gebeurd? Hoe kan het dat zijn geest is overgegaan in het lichaam van het meisje? En waar is het meisje dan naartoe? Naar zijn lichaam? Het leven van Isao wordt volledig overhoop gegooid. Van een gamende eenzaat moet hij zich plotseling voordoen als een knap, populair meisje. Komt dat ooit nog goed? Hoe ga je om met tienermeisjes? Hoe ga je om met vriendinnen die het meisje al jaren kennen maar die je zelf pas voor de eerste keer ziet? Hoe weet je waar de WC is… in je eigen huis! En… wat moet je doen als je je regels krijgt?! Niet meteen iets waar Isao ervaring mee heeft!

Uiteraard wil Isao al snel zijn eigen lichaam terug. En meer nog, wilt hij dat het meisje terug kan naar haar eigen leven, haar eigen vriendinnen,… Maar bevindt het meisje zich wel in zijn oorspronkelijke lichaam? En waarom is dat ene meisje zo geïnteresseerd om Isao te helpen? En welke rol speelt de vader van het meisje? Een complex kluwen aan vragen die van deze originele seinen een verslavende reeks maakt!

Dans l’intimité de Marie is een manga die op een heel vernuftige wijze omgaat met de fantasmes van de man. Mangaka Shuzo Oshimi beschrijft op magistrale wijze de complexiteit van menselijke relaties in de hedendaagse maatschappij. Net zoals Video Girl zal ook Dans l’intimité de Marie zowel het mannelijke als het vrouwelijke publiek bekoren en meeslepen. Aanrader!