Dandadan

Mangaka: Yukinobu Tatsu
Uitgever: Crunchyroll
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 10
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Dandadan zorgde bij de release in Frankrijk voor heel wat ophef. Niet alleen was het een langverwachte titel, maar uitgeverij Kazé gebruikte de titel ook om de transitie te maken naar hun nieuwe naam Crunchyroll. En dat zorgde voor heel wat commotie. Maar wij waren toch vooral benieuwd naar hoe deze nieuwe shonen van Yukinobu Tatsu inhoudelijk standhield. Was Dandadan de hype waard?

Ken Takakura en Momo Ayase lijken twee tegenpolen. De jongen is een stille introvert en het meisje is luid en populair. Ken gelooft volop in buitenaards leven, terwijl Momo net heel spiritueel is en in geesten gelooft. En net dankzij die vreemde interesses zullen de twee jongeren naar elkaar toe groeien. Ze gaan een bijzondere uitdaging aan met elkaar…

Ken gelooft dan wel in aliens maar doet erg lacherig over Momo die nog in geesten gelooft. Bij de spirituele Momo is er dan weer geen haar op haar knappe hoofdje dat gelooft in buitenaards leven. Om elkaars (on)gelijk te bewijzen trekt Ken naar een tunnel waar het spookt en waagt Momo zich in een verlaten ziekenhuis waar reeds eerder aliens werden gespot. En het resultaat is niet min!

Terwijl Momo aangevallen wordt door een groepje vreemd uitziende aliens, raakt Ken verstrikt in het web van een geest. En zo begint hun unieke vriendschap en hun bijzondere avontuur…

Dandadan is een manga uit de Shonen Jump+ lijn en dat is eraan te zien. De buitenaardse wezen zijn geobsedeerd door onze geslachtsorganen en vooral het exemplaar van Ken boeit hen enorm. Dandadan wordt dan ook gekenmerkt door een erg aanwezige dosis pipikakahumor. En dan trekken we al snel een opvallende gelijkenis…

Dit is echt zo’n manga die jongeren kan bekeren tot het medium. Ken en Momo zijn leuke personages, het verhaal is boeiend en verrassend genoeg om nieuwkomers te bekoren en de typische humor maakt het plaatje compleet. Ja, we kunnen ons vragen stellen of penisstelende aliens wel ‘woke’ zijn, maar in mijn jeugdjaren viel ik ook niet over Muten Roshi die in Dragon Ball nog maar eens Bulma wou betasten. En de ‘flosj’ van kleine Son Goku sierde ook regelmatig de pagina’s van Akira Toriyama’s meesterwerk…

En daarmee wil ik niet gezegd hebben dat Dandadan de geschiedenisboeken zal ingaan als een even grote klassieker als Dragonball, maar het heeft wel alles in huis om een jong publiek te bekeren tot het mangawereldje…

En misschien ligt daar wel het grote probleem van deze manga? Nogal graag wordt uitgepakt met de marketingslogan ‘van de assistent van Chainsaw Man-mangaka Tatsuki Fujimoto, maar waar Chainsaw Man toch een ietsjes oudere shonen-lezer als doelpubliek heeft, is Dandadan echt ideaal voor het instapklasje van de mangaschool.

Niet dat Dandadan ‘kinderachtig’ is, integendeel. Maar dit is toch echt een manga die je als jongere graag leest om te verstoppen voor je ouders want de aliens stelen piemels en kleden het meisje uit! Hihi, zó grappig!

Wij vonden het ook opvallend dat Yukinobu Tatsu een redelijk chaotisch verhaal vertelt, maar dat zijn tekenstijl en pagina-indeling gewoon veel leesbaarder is dan die van Tatsuki Fujimoto. Heeft de leerling de meester voorbijgestoken? Wie zal het zeggen…

Dandadan is een lekker weglezende shonen manga die ideaal is voor nieuwkomers, maar ook als oudere of meer ervaren lezer zal je zeker kunnen genieten doordat het allemaal meerlagig genoeg is. Of het de hype waard is, laat ik in het midden, maar zeker is wel dat heel wat mangafans in het wereldje zijn gerold dankzij gelijkaardige manga.