Dame de la Chambre close (La)

Mangaka: Minetaro Mochizuki
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het magistrale Dragon Head dat werd uitgegeven bij Pika was een commerciële flop volgens de uitgeverij. Als fan van de getalenteerde mangaka van deze reeks vreesde ik dus nooit nog een vertaald werk van hem onder ogen te krijgen. Maar dan opeens kondigde Glénat aan dat ze Zashiki Onna – oftewel La dame de la chambre close – zouden uitbrengen. Zo kreeg Minetaro Mochizuki dan toch nog een tweede kans op Frans grondgebied.

La dame de la Chambre close is een one-shot in het horror genre dat tegenwoordig weelderig tiert op de Franse markt. Vele uitgeverijen zien hierin blijkbaar de kip met de gouden eieren. Glénat had nog geen j-horror titel in zijn catalogus dus daar moest wat aangedaan worden. Dit one-shot zal de markt moeten klaarmaken voor nog meer horror titels.

Het verhaal begint wanneer het hoofdpersonage Hiroshi ’s nachts wakker wordt door luid geklop. Een grote vrouw in een lange regenjas klopt en belt aan bij zijn buurjongen. Deze geeft echter niet thuis, maar de vrouw geeft niet op. Hiroshi komt even kijken wat er scheelt en zal zo in contact komen met die vreemde vrouw die zijn nachtmerrie zal worden.

De vrouw komt echter regelmatig terug en zal stilaan niet meer voor de buurjongen komen maar voor Hiroshi. Ze ‘vergeet’ haar zak bij de jongen, ze komt op geheimzinnige wijze aan zijn telefoonnummer en slaagt er zelfs in een dubbel te maken van zijn sleutel zodat ze vrij binnen kan in zijn appartement.

Hiroshi begint stilaan bang te worden, want ook zijn beste vriend en zijn nieuwbakken liefje krijgen te maken met de geheimzinnige vrouw. Ze blijkt ook over mysterieuze fysieke krachten te beschikken die haar in staat stellen haar stalkerwerk voort te zetten.

La Dame de la Chambre close is een horror manga die echt wel benauwend werkt. Qua plot en achtergrond merken we gelijkenissen met het bij Delcourt/Akata verschenen werk ‘La femme défigurée’, maar ik vind Dame de la Chambre close dan toch nog net dat tikkeltje sterker en hedendaagser.

We vinden hier ook het aangename tekenwerk van Mochizuki terug. Het is echt een stijl waar ik weg van ben. Mochizuki beheerst hier nog niet alles tot in de puntjes maar zijn pen is toch al erg gestyleerd en beheerst.

La Dame de la Chambre close is zeker een oneshot dat de moeite waard is. De fans van het genre krijgen hier een sterke titel en voor de neofiet kan dit een mooie kennismaking zijn met de j-horror.

Ook opmerkelijk is dat Glénat het originele formaat heeft behouden, de kleurenpagina’s heeft behouden, hier in het algemeen een schitterende manga aflevert, en dat de prijs toch de standaard Glénat prijs blijft. Puik werk voor een sterke manga.