Coyote Ragtime Show

Mangaka: Haruo Sotozaki / Ufotable
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

4.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Na de korte samenwerking met uitgeverij Soleil werkt het kleine Asuka nu samen met de grote anime-uitgeverij Kaze. Het geeft hen niet alleen extra middelen maar het geeft hen ook de mogelijkheid om crossmediaal te werken. Kaze heeft aardig wat anime in hun catalogus waar er nog ongepubliceerde manga’s van zijn. Coyote Ragtime Show was daar één van.

Er resten nog 7 dagen voor de planeet Graceland opgeblazen zal worden. Niemand is er erg rouwig om – blijkbaar is het in de toekomst niet zo vreemd om even snel een planeetje op te blazen. Maar Graceland is niet zomaar een planeet. Slechts weinigen weten dat de grootste piratenschat aller tijden begraven ligt ergens op Graceland. Er resten de enkele pretendenten nog 7 dagen om de buit binnen te halen. Zoniet is de schat van de piraat Bruce voorgoed verdwenen…

De Coyotes zijn drie ruimtepiraten: Bishop, Katana en de ouwe rot Mister. Mister zit echter nog een gevangenisstraf uit van 10 dagen… En de ontploffing vindt reeds plaats binnen de week. Een ontsnapping is aan de orde!

Aan de andere kant zijn er ook nog de 12 Marciano zussen die deel uitmaken van de criminele gilde. Zij maken jacht op Mister en de coyotes omdat ze beseffen dat zij meer weten over Bruces schat op Graceland. Ze zijn een gevaarlijke tegenstander!

Alvast gevaarlijker dan de ruimtepolitie die duidelijk tekort komt in de jacht op de bandieten. Maar toch zijn er ook hier straffe madammen die niets uit de weg gaan om gerechtigheid te laten geschieden!

Voor de Coyotes naar Graceland trekken moeten ze echter nog een rekening vereffenen. Mister beloofde Bruce immers dat hij zou zorgen voor diens dochtertje. En het toeval wil dat dat dochtertje de sleutel in handen heeft om de schat van Bruce te vinden…

Coyote Ragtime Show is een driedelige manga die het verhaal herneemt van de 12 episodes van de anime. Deze manga is dus gebaseerd op de anime en niet andersom – zoals het nochtans de gewoonte is in het land van de rijzende zon. Meestal leidt dit tot misbaksels die eigenlijk geen bestaansrecht zouden mogen hebben. Hier is het echter de ploeg van de anime die ook voor de manga heeft gezorgd. Haruo Sotozaki en zijn Tartan Check/Ufotable studio.

Edoch, het heeft niet mogen zijn. Deze manga stelt bitter weinig voor. Het uitgangspunt van het scenario is best wel leuk maar de uitwerking ervan laat te wensen over. Typisch anime, te klassiek, nergens een element van verrassing of originaliteit.

Ook de tekenstijl kan je over dezelfde kam scheren. Allemaal bandwerk dat door eender wie met wat tekentalent kon zijn afgewerkt. Zowel qua paginaindeling als qua stijl biedt dit nergens dat tikkeltje extra dat je geboeid doet staren naar de plaatjes.

Coyote Ragtime Show doorbreekt op geen enkel moment het cliché dat een manga gebaseerd op een anime een meerwaarde kan bieden. In tegenstelling zelfs, het bevestigt net alle clichés die hieromtrent bestaan. Een miskoop!