Cowa!

Mangaka: Akira Toriyama
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Cowa! is het eerste one shot dat Toriyama tekende na het einde van Dragon Ball. Hij besloot zich niet meer te verbinden tot een lange serie en verkoos zijn ding te doen met dergelijke kortverhalen. Eens zien wat hij ervan terecht brengt.

Cowa! speelt zich af in een klein dorpje dat voornamelijk bevolkt wordt met monsters, alhoewel er ook de gebruikelijke Toriyama-achtige mensen wonen zoals sprekende varkens. We volgen Païfu, een kleine vampier, en zijn beste vriend José, een klein spookje. Beide zijn ravottende kinderen die niet verlegen zitten om een grapje en Cowa! focust zich dan ook vooral op die typische Toriyama humor die we vooral kennen van Dr. Slump en de eerste volumes van Dragon Ball.

Het leven gaat rustig zijn gangetje in het monsterdorp maar dan breekt er plotseling een verschrikkelijke griepepidemie uit die dodelijk is voor de monsters. De mannen zijn echter allemaal reeds ziek en het zullen Païfu en José zijn die, samen met hun schoolkameraad Apon, op zoek gaan naar de heks die een medicijn heeft tegen de monstergriep.

De monsters beseffen echter dat dit een te moeilijke taak is voor de kleine wezentjes, maar niet getreurd. Heeft Païfu niet onlangs kennisgemaakt met de ex-worstelaar Meneer Maruyama? Deze sterke eenzaat zal meegaan met de monstertjes en hun chauffeur zijn. Al snel blijkt dat hij erg goed van pas komt. Maar hij draagt ook een groot geheim met zich mee…

Cowa! is zoals ik al zei vooral gericht op de gags die Toriyama beroemd hebben gemaakt in Japan. Soms is het echt wel terug de pipi-kaka humor van tijdens Dr. Slump, maar het werkt. De Toriyama humor heeft ondanks de jaren nog niks van zijn charme en doeltreffendheid verloren. De personages zijn grappig, doen ook grappig, en alles zit goed in elkaar.

Het scenario is natuurlijk erg simpel gehouden, maar dit doet hier weinig terzake. Het is goed genoeg om ons een uur te entertainen, en nergens stoor je je aan eventuele lacunes in de verhaallijn. Alles loopt fijntjes in elkaar.

De tekeningen zijn zoals we gewend zijn bij Toriyama. Erg stijlvol maar nergens baanbrekend. Leuk is dat Glénat de kleurenpagina’s heeft behouden, wat ons toch maar eventjes 26 pagina’s in kleur geeft. Erg mooi initiatief. Ook de cover die verschilt van de originele is prachtig en geeft je de indruk dat je een mooi afgewerkt product in handen hebt.

Een erg vermakelijke manga voor de Toriyama fans, en aan de anderen kan ik alleen maar aanraden dit toch ook eens te proberen. Je zal al snel de charme van een Toriyama manga ontdekken.