Coq de Combat

Mangaka: Izo Hashimoto / Akio Tanaka
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 10
Volumes Japans: 19
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Coq de Combat dat in het Japans gewoon Shamo als titel meekreeg is een manga die verschijnt bij Delcourt/Akata die met hun titels duidelijk een andere kant van de mangawereld wil tonen. Ook Coq de Combat is alweer een sterke titel die perfect past in hun politiek.

Coq de Combat wordt getekend door twee tot nu toe onbekende auteurs in Frankrijk: Izo Hashimoto en Akio Tanaka. De reeks kent in Japan een groot succes en wordt dus ook lang uitgesponnen zodat er weer wat geld in het bakje komt.

Het verhaal begint wanneer de zestienjarige Ryô Narushima zijn ouders vermoord. De jongen had een rooskleurige toekomst en zou later aan de befaamde Tokyo University gaan studeren, maar de druk werd hem teveel. Uit vrees te worden verstikt in een leven waar hij niet achter stond en waarin hij zijn persoonlijkheid niet zou kunnen ontplooien, vermoordt Ryô zijn ouders die voor hem symbool staan voor het systeem dat hem onderdrukt.

Het land staat in rep en roer door dit familiedrama en Ryô wordt opgenomen in een jeugdinstelling waar hij twee jaar zal moeten verblijven. Dieven, vandalen, geweldenaars, er zit een beetje vanalles, maar iemand die zijn eigen ouders heeft vermoord wordt niet zomaar vriendelijk ontvangen in de instelling Ajigasaki. Al snel wordt Ryô geconfronteerd met het harde bestaan tussen delinquenten.

De heropvoeding in Ajigasaki houdt echter ook een karatéles in, en het zal door de karatéleraar Kurotawa zijn dat Ryô weer een doel in het leven zal krijgen. Kurotawa herkent al snel het talent van Ryô voor de gevechtsport en ziet in de jongen meer dan alleen maar een moordenaar.

We volgen Ryô die zijn weg zoekt in deze maatschappij waarin hij zich niet kon vinden. De twee jaar in de instelling zijn snel voorbij en Ryô wordt weer losgelaten op onze wereld. Heeft de heropvoeding geholpen? Of beter, op welke manier heeft ze Ryô veranderd?

De tekenstijl is erg realistisch. De gevechten die vaak terugkomen zijn heel sterk en laten je alles tot in de puntjes volgen zonder dat het een warboel wordt. Een sobere stijl die echter perfect de teneur van het verhaal weergeeft.

Coq de Combat heeft alles in huis om een klassieker te worden. We leren meer over de Japanse maatschappij en de problemen die er heersen, ook wordt er aandacht besteed aan de karaté. We volgen het leven van iemand die zijn ouders heeft vermoord en die tot geweld in staat is om in leven te blijven, maar toch hecht de lezer zich aan het hoofdpersonage. Ook hij is immers een slachtoffer.

Coq de Combat boeit. Het leest vlot, er zijn genoeg vragen die de plot interessant houden. Een sterke verhaallijn is wel die van de zus van Ryô die in de prostitutie is gegaan omdat Ryô ook haar leven heeft verwoest door hun ouders te vermoorden. Een sterke scène is die waar Natsumi haar broer komt opzoeken in de instelling en zegt dat ze hem nooit meer wilt zien, maar dat ze zijn daden wel begrijpt. Dat ze hetzelfde voelde als Ryô.

Coq de Combat is een aanrader maar wel niet voor iedereen. Het bevat scènes die voor de jongsten onder ons echt wel wat te ver gaan en de waarschuwing op de cover is dus gegrond. De oudere lezer kan dit met een gerust gemoed kopen, of het gemoed na het lezen nog zo gerust zal zijn, is echter een andere vraag.