Complément affectif

Mangaka: Mari Okazaki
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 5
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Mari Okazaki is een jonge, getalenteerde mangaka die we hier op de Mangaheuvel wel weten te appreciëren. Volledig overtuigd waren we nog niet, maar haar one-shots en novelles boden toch genoeg om steeds haar nieuw werk te blijven kopen. Met ‘Complément affectif’ verschijnt bij Delcourt/Akata haar eerste langdurige werk. Eens bekijken of dat ons ook bevalt!

Het hoofdpersonage van deze manga is de 27-jarige vrouw Minami Fujii. Fujii werkt bij een publiciteitsagentschap en bedenkt daar nieuwe reclamecampagnes. Aan het begin van de manga loopt haar relatie van zeven jaar net op de klippen. Het was al langer een saaie bedoening maar Fujii bleef bij haar jeugdliefde uit gewoonte, eerder dan uit liefde.

Fujii stort zich na deze breuk op haar werk. ’s Avonds blijft ze langer en ook in het weekend is ze te vinden op haar bureau. Vermits ze nu meer vrije tijd heeft en meer uren klopt op bureau komt ze ook meer in contact met haar collega’s. Ze leert hen op een andere manier kennen tijdens de feestjes na het werk.

Al snel beginnen de relationele verhoudingen tussen de collega’s onderling duidelijk te worden. Ishida voelt wel wat voor Fujii die zich zo op haar werk stort en zich loyaal opstelt. Maar hij is al even onhandig in de liefde als Fujii. Fujii op haar beurt zal eerder vallen op Ogiwara met wie ze nog samen studeerde. Wanneer Fujii en Ogiwara samen op zakenreis vertrekken geven ze zich over aan elkaar en vinden ze steun in elkaars liefdesverhaal.

Complément affectif draait grotendeels rond de verhoudingen van al deze collega’s. Liefde op het werk is nooit gemakkelijk en hier zijn er wel enorm veel onderhuidse en soms opgekropte gevoelens tussen de collega’s onderling. Vooral de minnaars en minnaressen maken het een complexe materie.

Mari Okazaki etaleert hier weer al haar tekentalent dat we reeds mochten aanschouwen in de one-shots die eerder werden uitgebracht bij Delcourt/Akata. Mooi getekend, sterke pagina-indeling, wel niet altijd even gemakkelijk waardoor deze reeks toch eerder voor een ouder – meer ervaren – (strip)publiek is. Maar de leeftijd van de personages en de thematiek van dit verhaal in acht genomen, lijkt me dit sowieso geen reeks die de jongere lezer zou aanspreken.

Complément affectif toont nog maar eens aan dat Okazaki het nodige talent heeft om het te maken. Alleen moet ze blijven doorgroeien en niet blijven steken als “eeuwige belofte”. Ik vond deze manga namelijk iets minder verfrissend dan haar eerder werk.

In vergelijking met haar kortverhalen is er weinig veranderd. Alleen verloopt het verhaal iets trager, is het allemaal wat langer uitgesponnen.

Complément affectif was de eerste échte test voor Okazaki en wist me toch niet over gans de lijn te overtuigen. De kwaliteit is er duidelijk, maar het pakte bij mij niet volledig.