Claymore

Mangaka: Norihiro Yagi
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 11
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Eén van de reeksen die bij elk nieuw volume weer voor een sterke verkoop zorgt bij Glénat is toch wel de dark fantasy reeks Berserk. Na minder geslaagde omzwervingen bij uitgeverijen Samourai en Dynamic Visions heeft Berserk de vloek eindelijk van zich af kunnen gooien en heeft de reeks nu een warm thuis gevonden. Glénat wou dus wat graag nog een dergelijke reeks in hun catalogus opnemen en dat werd Claymore van Norihiro Yagi.

Sinds de oudheid vallen mensen ten prooi aan demonen die verlekkerd zijn op – al dan niet sappig – mensenvlees. Maar eindelijk hebben de mensen een middel gevonden om de demonen met gelijke wapens te bestrijden. Een nieuw ras doet z’n intrede. Half-mens, half-demon. Gewapend met een immens zwaard jagen deze vrouwen op elke demon die hun pad kruist. De Claymore zijn geboren.

Het verhaal begint in een stadje dat sinds enige tijd geteisterd wordt door een demon. Maar vermits demonen zich verhullen achter een menselijke gedaante is het niet zo eenvoudig de demon op te sporen. Het stadje besluit een beroep te doen op een Claymore. Al snel komt deze ‘tueuse aux yeux d’argent’ opdagen en in een mum van tijd maakt ze komaf met de demon.

De dorpelingen vrezen de immense kracht en de koude blik in de zilveren ogen van de Claymore. Om demonen te kunnen bestrijden is zij immers een halve demon geworden en heeft zij gedeeltelijk haar menselijkheid opgegeven. Niet iemand om dicht bij te vertoeven, denken de dorpelingen zo!

Maar één klein jongetje denkt daar anders over. Het was zijn broer die werd overgenomen door de demon die het stadje teisterde. De demon doodde eerst hun ouders, en wou ook het jongetje doden. Hij werd echter gestopt door de Claymore. Het jongetje zal mee optrekken met de Claymore en haar beschouwen als zijn enige overblijvende familie.

Maar een blijvend gevaar achtervolgt de Claymore. Hoe meer ze vechten tegen demonen, hoe meer ze hun menselijke aard verliezen. Op een dag zal het proces onomkeerbaar zijn en zal de Claymore een demon worden. Om dat te vermijden doden Claymores elkaar voor dit hen te beurt valt. Geen aangename opdracht, maar iemand moet het doen!

Claymore is net zoals Berserk een donker verhaal in een fantasy setting. Net zoals Guts is ook Claire – de Claymore die de hoofdrol in deze serie wist mee te graaien – een koude, asociale, mysterieuze persoon met een immens zwaard op de rug. De aanwezigheid van het kleine jongetje moet haar echter menselijker maken dan ze oogt tijdens de vele gevechten.

Deze reeks haalt het niet bij Berserk dat meer diepgang biedt, maar toch leest dit enorm lekker weg. Ook het basisidee wordt mooi uiteengezet vanaf het eerste volume en je wordt als het ware onmiddellijk in de actie gesmeten. Geen langdradige inleiding alvorens je Claymore kan appreciëren. Nee, dit is een reeks die liefhebbers van het genre zeker moeten bekijken.