Citrus

Mangaka: Saburouta
Uitgever: Taifu
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 4
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Op tijd en stond wagen wij ons wel eens aan een yuri manga, een manga met – al dan niet expliciete – lesbische relaties. Ook Citrus is zo’n yuri manga en wel van de hand van Saburouta.

Yuzu is een vrolijke meid die volop wil genieten van haar jeugd. Ze hoopt dat ze snel haar prins op het witte paard tegenkomt want ze snakt naar haar eerste zoen! Gelukkig kan ze tijdens het shoppen haar zinnen wat verzetten…

Yuzu’s leven zal overhoop gegooid worden wanneer haar moeder hertrouwt. Yuzu zal niet alleen een nieuwe vader krijgen maar ook een halfzus van haar leeftijd. Het pubermeisje zal echter ook van school moeten veranderen… Een strikte meisjesschool waar regels het dagelijkse leven bepalen… Een grote verandering voor losbol Yuzu.

Op haar eerste schooldag loopt het al meteen fout voor het meisje. Ze maakt ruzie met Mei en Mei blijkt niet alleen de voorzitter van de leerlingenraad te zijn maar ook nog eens haar nieuwe halfzus! Ai, ai, als dat maar goedkomt!

Citrus is een yuri manga die het schoolse leven volgt van twee heel verschillende meisjes die elk op hun eigen manier moeten omgaan met de wijzigingen in hun leven. Beide meisjes zullen moeten ontluiken tot jonge vrouwen en zullen daarvoor moeilijkheden moeten overwinnen.

Al snel blijkt dat Mei’s perfecte leventje minder perfect is dan de schijn doet vermoeden. Yuzu zal haar nieuwe halfzus willen helpen maar de gevoelens die Mei bij haar oproept zijn meer dan die van zusterliefde…

Citrus is een typische middelbare school manga die voor een iets ouder publiek is bedoeld. Niet alleen door het yuri aspect, maar ook door de iets volwassenere thema’s die worden aangekaart. Lezers die iets zoeken dat wat meer diepgang biedt maar nog niet het volwassen leven van de doorsnee yosei belicht, zullen Citrus zonder enige twijfel een aangename lectuur vinden.