Chevalier d’Eon (Le)

Mangaka: Tou Ubukata / Kiriko Yumeji
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 7
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Asuka is altijd een klein uitgeverijtje geweest. Zelfs toen ze een samenwerkingsverbond aangingen met het grote Soleil bleef Asuka de kleine speler met weinig middelen of connecties. Maar de samenwerking met Soleil liep spaak en dat was duidelijk een geschenk uit de hemel. Kaze sprong immers op de kar en nu maakt Asuka onderdeel uit van de grote anime-uitgeverij. Dat geeft het kleine uitgeverijtje niet alleen meer middelen; door de connecties van Kaze stelt het hen ook in staat om samen te werken met de grote Japanse uitgeverijen die hen tot voordien geen blik of titel waardig gunden.

Het hier besproken “Le Chevalier d’Eon” is zo bijvoorbeeld een titel van het grote Kodansha. Natuurlijk wordt de anime hiervan uitgegeven bij Kaze en wordt er crossmediaal publiciteit gemaakt voor de serie.

Het verhaal speelt zich af in het Frankrijk van de 18de eeuw. In Versailles loopt alles gesmeerd voor de aristocratie maar in de sombere schaduwen van de stad zijn er duistere complotten aan de gang. Onschuldige maagden worden ontvoerd door poëten die met hun bloed psalmen neerpennen. De maagden sterven een gruwelijke dood en de poëten veranderen in weerzinwekkende monsters.

De politie staat machteloos maar krijgt hulp uit onverwachte hoek. De geruchten doen de ronde dat de koning een geheime militie heeft en zij zouden wel eens komaf kunnen maken met de ontvoeringen.

Voor de lezer wordt het al snel duidelijk dat alle hoop uit de hoek van de Chevalier d’Eon moet worden verwacht. Hij vervult een dubbelrol bij de politie maar werkt in het grootste geheim ook samen met de hoogste instanties. Toch draagt ook hij een groot geheim met zich mee…

Zijn zus Lia stierf immers een verschrikkelijke dood van de hand van één der poëten. Haar geest kon echter geen vrede vinden en zocht hulp bij haar broer. Zo komt het dat zus en broer samen huizen in het lichaam van de broer. Wanneer een poëet op het punt staat een moord te plegen neemt de zus de overhand en start zij haar wraakactie jegens degenen die haar vermoord hebben. Nadien neemt de broer weer zijn rol als Chevalier d’Eon over. Zijn ze samen sterk genoeg om het hoofd te bieden aan deze vreemde rituelen?

Le Chevalier d’Eon is een seinen maar zal in de eerste plaats toch een vrouwelijk publiek bekoren. Het is allemaal wat mysterieus, de intense relatie tussen broer en zus,… Het kon me eigenlijk nergens boeien ook al durf ik niet beweren dat de reeks geen kwaliteiten heeft.

Het is een beetje een kruising tussen Clamp-Angel Sanctuary-vampierenverhalen – om het kind ergens een naam te geven zonder dat ik er echt in slaag. Een strip voor een vrouwelijk publiek dat wel de nodige actie en adrenaline zoekt.

Geen slechte manga, echter ook geen topper, maar wel duidelijk geen spek voor mijn bek.