Cheminot (Le)

Mangaka: Jiro Asada/Takumi Nagayasu
Uitgever: Génération Comics
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

“Le Cheminot” van Jiro Asada en Takumi Nagayasu is een schitterend one-shot dat bij ons werd uitgegeven door Génération Comics. Hun manga zijn dan misschien wel duur en ik heb soms bedenkingen bij de kwaliteit van hun uitgaven maar ze hebben wel verschillende pareltjes in hun nochtans redelijk prille catalogus. Een korte beschrijving van de twee verhaaltjes die in dit one-shot zijn gebundeld volgt.

Het titelverhaal vertelt over de laatste dagen van een oude stationchef, Otomatsu, die door de sluiting van “zijn” station op pensioen zal moeten. Nog een laatste maal viert hij de nacht van Oud naar Nieuw met zijn goede collega Sen. Ze praten wat na over de gebeurtenissen van de laatste jaren en we komen meer te weten over de oude Oto die zijn hele leven opofferde aan zijn werk, met als indirect gevolg de dood van zowel zijn vrouw als zijn dochtertje. Die nacht krijgt Oto echter vreemd bezoek over de vloer…

In het tweede verhaal van deze bundel, “Love Letter”, volgen we een lid van de maffia, Goro, die na tien dagen gevangenschap weer op vrije voeten komt. Van zijn overste komt hij te weten dat zijn vrouw overleden is. Er is slechts één probleem: Goro heeft de vrouw in kwestie nooit gezien. Het was een schijnhuwelijk om de Chinese Pai Lan het land binnen te krijgen en haar te laten werken als prostituee. De vrouw liet Goro echter een brief na, en hij zal hier niet ongevoelig voor blijven…

Wat onmiddellijk opvalt bij “Le Cheminot” is de realistische tekenstijl. Al snel merk je op dat er veel gelijkenissen zijn met de stijl van Tsukasa Hojo die ook neigt naar die realistische stijl. Hojo erkent trouwens zich op de stijl van Nagayasu te baseren dus is het niet onlogisch dat deze twee getalenteerde tekenaars gelijkenissen vertonen in hun stijl. Let vooral op Pai Lan in het tweede verhaal die wel erg veel weg heeft van de typevrouw van Hojo die hij bijvoorbeeld gebruikt in F. Compo. De gelijkenis is verbluffend.

Het verhaal van deze manga is erg sterk, de roman van Jiro Asada is een bestseller in Japan en dat verdient dit verhaal overduidelijk. En vermits Nagayasu perfect de gevoelens en de sfeer weet over te brengen, maakt dit van deze manga een al even groot meesterwerk. Nagayasu heeft trouwens een neus voor goede scenario’s vermits hij ook de tekeningen van “Mother Sarah” met een scenario van Otomo op zich nam.

“Le Cheminot” is een volwassen verhaal, niet iedereen zal zich kunnen inleven in de nostalgische sfeer die deze manga uitademt. Het is één van die manga die echter een veel groter publiek aanspreekt dan de doorsnee mangalezer, laat hem thuis gerust eens rondslingeren zodat het hele gezin er kan van meegenieten. Ze zullen verstomd staan dat ook zoiets bestaat in de wereld van de Japanse strip, zo gerenommeerd voor zijn sex- en geweldscènes.

Een pareltje, zowel qua scenario als qua tekenstijl kan je er niets op aanmerken. Ook de uitgave van Génération Comics verdient een pluim. De enkele kleurenpagina’s zijn erg geslaagd, het papier is in orde en de bijhorende teksten aan het eind van de manga zijn niet oninteressant. Een dure manga, maar zeker zijn prijs waard. Iets voor de stille genieter bij een glaasje wijn.