Charisma

Mangaka: Fuyuki Shindo / Tsutomu Yashioji / Taisei Nishizaki
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 4
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De keuzes van Akata blijven me boeien. Soms komen ze af met een titel waar niemand ooit van gehoord heeft en toch weten die me vaak aan te spreken – zonder dat ze genieten van voorafgaandelijke naambekendheid. Charisma is alweer een van die typische Dominique Véret-titels. Baanbrekend en hard, met een ongezouten kritiek op de maatschappij.

In het begin van het verhaal volgen we een gezin dat langzaamaan uit elkaar valt. Het jongetje is de clown van de klas en geliefd door zowel de leraar als z’n klasgenootjes. Maar wanneer z’n moeder plotseling de klas binnenvalt en als een wildevrouw te keer gaat, krijgt hij een minder aangename stempel opgeplakt.

De moeder van het jongetje was altijd een goedlachse, positief ingestelde vrouw. Maar dan werd haar eigen moeder ziek en ging ze te rade bij een sekte. Sindsdien gaat het bergaf met haar. Overal ziet ze inmenging van de duivel. Ze wordt steeds fanatieker tot het noodlot toeslaat…

We maken dan een sprong in het verhaal en volgen een sekteleider die z’n knappe, vrouwelijke sekteleden seksueel misbruikt. Hoe brengen we die sekte en haar leider in verband met het vorige hoofdstuk? Langzaam maar zeker ontrafelt zich een complexe plot.

Charisma is een vierdelige serie die gebaseerd is op een roman van Fuyuki Shindo. De overzetting naar stripvorm werd uitgewerkt door Tsutomu Yashioji en de tekeningen zijn van de hand van Taisei Nishizaki. Dit samenwerkingsverbond levert ons een sterk verhaal af met een passende, beheerste tekenstijl.

Charisma leert ons meer over sekten en hoe ze mensen verleiden en manipuleren. Maar Charisma leert ons vooral meer over de mens zelf. Het is een sombere manga die de lezer aangrijpt. De personages worden immers allemaal op een menselijke manier geïntroduceerd waardoor hun verhaal, hun daden en hun acties des te sterker naar voren komen.

Charisma is een echte pageturner. Je wil als lezer zo snel mogelijk meer te weten komen. Soms wil je gewoon ook snel een bepaalde, hevige passage voorbij zijn. Het verhaal is bij momenten immers keihard. Dat Delcourt/Akata deze reeks aan een maandelijks ritme uitgeeft lijkt me een interessante keuze. Dit verhaal lees je gewoon best in één ruk uit. Een aanrader!