Cesare

Mangaka: Fuyumi Soryo
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 10
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De familie Borgia is weeral helemaal in, dus kon ook het mangawereldje niet achterblijven. Niemand minder dan Fuyumi Soryo nam het op zich de geschiedenis van de Borgias te vertellen in mangavorm. Soryo kan adelbrieven voorleggen als Mars en ES en we mochten ons dus aan een sterke hervertelling verwachten. Lost Cesare de verwachtingen in?

Angelo da Canossa is de vreemde eend in de bijt aan de universiteit van Pisa. Kleinzoon van een steenhouwer en afkomstig van een afgelegen dorpje is hij niet bekend met de omgang in de prestigieuze universiteit uiteraard louter bevolkt door adellijke studenten. Het is dankzij de inmenging van Cesare Borgia dat hij toch aanvaard wordt door zijn medestudenten. En zo ontstaat er een vriendschap tussen Angelo en Cesare. Althans, dat is wat Angelo denkt. Want kan je bij de manipulatieve Cesare wel van vriendschap spreken?

Deze historische manga boeit en beklijft als geen ander. We volgen de intriges tussen de verschillende adellijke families uit die tijd en leren hoe manipulatief het er aan toeging in de politieke en religieuze kringen. Het standpunt van de naïeve Angelo die in een kooi met al die roofdieren wordt gegooid geeft ons een goede kijk op hoe het (adellijke) leven er aan het eind van de 15de eeuw aan toeging.

Bovendien zullen de lezers van Mars en ES kunnen beamen dat de tekenstijl van Soryo perfect past bij het tijdperk van de Renaissance. Voor de historische correctheid doet de mangaka eveneens een beroep op specialist ter zake Motoaki Hara waardoor we zowel tekentechnisch als scenaristisch een waar pareltje onder ogen krijgen. Een aanrader voor iedereen die houdt van een historische seinen.