Cercle du Suicide (Le)

Mangaka: Usamaru Furuya
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Sakka betekent nog steeds ‘auteur’ in het Japans. Het is logisch dat je als uitgeverij dan ook een auteur gaat volgen en al z’n werken op ons loslaat. Usamaru Furuya kwam eerder al aan bod in de Sakka collectie van Casterman met het mooie ‘La Musique de Marie’ dat hier reeds werd besproken op de Heuvel. ‘Le Cercle du Suicide’ is een ander werk van deze eigenwijze mangaka.

Het is 31 mei 2001 en het verhaal begint in het station van Shinjuku. Maar liefst 54 jonge meisjes springen tesamen onder een aanstormende trein. De Japanse pers spreekt zijn gruwel uit. Eén meisje overleeft de tragedie echter en zal het hoofdpersonage worden in dit one-shot.

Saya is echter ongelukkig omdat ze niet is gestorven met de rest van haar vriendinnen. Ze beklaagt zich hierover bij een jeugdvriendin, Kyôko. Beide meisjes hebben een moeilijke jeugd achter de rug en zijn langzaamaan naar elkaar toegegroeid door een dagboek uit te wisselen. Iets wat we kennen van bij Larme Ultime (uitgegeven bij Akata/Delcourt en ook reeds besproken op de Heuvel).

Saya is een erg donker personage. Ze doet aan zelfmutilatie door zichzelf te bewerken met een mes, en prostitueert zich aan elke man die genoeg biedt. Als een klasgenote naaktfoto’s van haar verspreidt op school wordt de school opnieuw opgeschrikt door een tragedie. Het meisje in kwestie wordt de dag nadien dood teruggevonden. Er wordt gedacht aan zelfmoord.

Kyôko zal Saya echter zien veranderen. Als haar leerkracht haar een website toont die het heeft over een meisje met de naam Mitsuko valt de puzzel langzaamaan in elkaar. Mitsuko was de leider van het zelfmoordclubje dat gezamelijk onder een trein sprong en nu is het Saya die zich zo noemt. Zou de duisternis die rond de naam ‘Mitsuko’ hangt ook haar beste vriendin opslorpen? Kyôko wil er alles aan doen om erachter te komen…

Le cercle du suicide is een aangename verrassing die heel vlot wegleest. Het is zeker niet de manga van de eeuw die iedereen moet gelezen hebben maar als het verhaal je aanstaat of intrigeert zal je zeker kunnen genieten van dit one-shot dat een vrije adaptatie is van de film, ‘Suicide Club’.

Mensen die hier verwachten iets terug te vinden in de trant van het poëtische ‘La Musique de Marie’ zullen zich echter bekocht voelen. Usamaru Furuya is een mangaka die graag experimenteert met stijlen en onderwerpen en de twee manga’s liggen dan ook mijlenver uiteen. Waar ‘La Musique de Marie’ een filosofisch epos is in een denkbeeldige wereld in de toekomst, is ‘Le cercle du Suicide’ een manga die verankerd zit in de hedendaagse maatschappij en het thema van zelfmoord bij jongeren aankaart. De manga’s konden niet verder uit elkaar liggen.

Al bij al is ‘Le cercle du Suicide’ een aangename lectuur die een groot publiek kan aanspreken.