Cadeau de l’Ange (Le)

Mangaka: Tsukasa Hojo
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

“Le Cadeau de l’Ange” is de eerste bundel kortverhalen van Tsukasa Hojo in een reeks van drie. De manga herneemt vijf verhalen die Hojo schreef tijdens de jaren tachtig. Hoewel we al duidelijk de tekenstijl van Hojo herkennen, zijn we nog ver van de perfectie die hij beheerst tijdens “Sous un rayon de soleil” of “F. Compo”. Het onderwerp van deze bundel is dat liefde niet altijd eenvoudig is, telkens weer is er een element in het verhaal waardoor het liefdesverhaal niet van een leien dakje loopt. Een korte beschrijving van de vijf verhaaltjes die gebundeld zijn in “Le Cadeau de l’Ange”.

Het titelverhaal werd geschreven in 1988 en is daarmee het meest recente werk van de manga. Masahiro is op zoek naar een “koningin uit een ver land” om zijn dagen mee te slijten. Zijn jeugdvriendin Kyoko lacht altijd met de dwaze droom van Masahiro en de twee hebben dikwijls strubbelingen. Tot op de dag dat er een klein meisje in hun leven verschijnt…

“Je suis un homme!” is het allereerste verhaal van Tsukasa Hojo dat gepubliceerd werd. Zoals verwacht moet je hier geen hoogstandje verwachten. Het is duidelijk het verhaal dat het meest verouderd is, niet alleen qua tekenstijl maar ook qua onderwerp. Sho is een jongen die door een trauma een haat jegens vrouwen koestert, het toeval wil dat zijn jongenschool zal moeten samenleven met een meisjesschool. Zal Sho zijn vete ten opzichte van de vrouw kunnen opzij zetten?

In “Histoire de chats” draait het om een arme fotograaf die eindelijk het perfecte model vindt om carrière te maken. De jonge vrouw draagt echter een duister geheim met zich mee. Waarom verdwijnt ze elke avond bij middernacht?

Hierna volgen twee verhalen in het universum van City Hunter. In het eerste, “XYZ”, moet Ryo de dochter van een wetenschapper beschermen. De jonge vrouw is de enige die de geheime formule kent om een steriel makende bacterie te produceren. Natuurlijk komen hier veel louche typen op af en het is aan Ryo om haar te beschermen, of eventueel zelfs te vermoorden als haar geheim in gevaar komt.

Met “Double Edged” wordt deze bundel afgesloten. Ryo krijgt de wat vreemde opdracht om de geliefde van een actrice te vermoorden. De beweegredenen achter deze moord zijn erg puur, zo blijkt.

Tsukasa Hojo zegt het zelf in zijn voorwoord. Tot nu toe was hij te beschaamd om deze verhaaltjes te tonen aan de buitenwereld. Met andere woorden, zijn uitgever wou nog snel wat geld halen op de rug van Hojo wiens naam natuurlijk genoeg gekend is om te doen verkopen. Ook al halen deze werken niet het befaamde Hojo niveau, toch zijn de verhaaltjes aangenaam en zit er wel telkens een verassend element in dat het talent van Hojo nog maar eens bevestigt. Enkel “Je suis un homme!” is overbodige ballast, maar vermits deze bundel enkel de diehard Hojo fans zal aanspreken, is het natuurlijk wel een hebbeding om het allereerste verhaal van ‘ons’ idool te ontdekken. Enkel voor de Hojo fans dus. Gelukkig zijn ze talrijk.