BX

Mangaka: Mari Okazaki
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

BX is het tweede one-shot van rising star in het shojo-genre Mari Okazaki dat verschijnt bij Akata/Delcourt. Eerder verscheen Déclic Amoureux dat ik ook reeds besprak en met een lovende commentaar afsloot. Ik wachtte dan ook vol ongeduld op meer werk van deze getalenteerde mangaka.

Nenohi houdt er een wild leven op na. Ze feest er op los en sluit elke avond af met een nieuwe verovering. Op een dag komt ze in aanraking met Nagami, een jonge bokser die de volle 100% leeft voor zijn sport. De vonken slaan over…

Nagami wordt ook wel eens Usagi genoemd wat Konijntje betekent, erg gepast voor een getalenteerde bokser die telkens weer zijn tegenstander tot moes slaat, doch dit geheel terzijde. Nagami is dus een bokser die telkens weer lelijk uithaalt en elke tegenstander K.O. mept. Hij is erg gedreven. Zo gedreven dat zijn omgeving vreest dat hij er snel volledig ten onder aan gaat gaan. Nenohi trekt zich daar weinig van aan en moedigt Nagami volmondig aan om er stevig in te vliegen. Vooral als een sterke tegenstander van Nagami het meisje beledigt trekt ze ten strijde en eist ze vergelding in de boksring. De vergelding laat ze dan wel over aan Nagami.

Het is leuk om deze twee tegengestelde karakters bezig te zien in het verhaal. Nenohi is een fuifbeest en erg uitbundig, maar toch verkondigt ze luidkeels dat Nagami haar eerste échte liefde is. Ze neemt er ook alles bij. Nagami maakt geen tijd voor haar, fluistert haar geen lieve woordjes toe, en toch springen de vonken over.

Nagami is erg in zichzelf getrokken. Hij leeft in de boksclub, lijdt onder zijn zware dieet, en traint van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Tijdens zijn jeugd verloor de jongen zijn ouders maar hij heeft hier geen herinneringen meer aan. Hij weet niet meer hoe zijn ouders zijn gestorven en stort zich volledig in de bokswereld.

Maar de karakters van de twee protagonisten tonen ook gelijkenissen. Nagami die het boksen als vlucht uit de realiteit aangrijpt, om zijn verleden niet te hoeven uitspitten, om zijn angsten te verbergen. Nenohi die met elke willekeurige jongen uitgaat, en zo zichzelf ontvlucht, zichzelf een masker aanmeet om haar eigen identiteit niet te moeten ontdekken.

Nenohi zal voor de eerste keer niet vluchten als ze Nagami ontmoet. En dat maakt de ontbolstering van de liefde tussen Nenohi en Nagami zo mooi, zo levensecht, zo aangrijpend.

De tekenstijl van Okazaki blijft erg sterk, maar de stijl blijft ook even chaotisch. Waar dit bij Déclic Amoureux nog werkte door het fotografie-onderwerp komt dit bij BX iets minder sterk en verantwoord naar voren.

BX is een aangenaam one-shot dat de fans van Okazaki zeker zal kunnen bekoren. Ook mensen die houden van de wat meer volwassen shojo zullen hier hun gading vinden. Mensen die Okazaki eens willen proberen kunnen kiezen uit BX of Déclic Amoureux naar gelang het thema meer aanleunt bij hun persoonlijke interesse.