Bullet Armors

Mangaka: Moritya
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 6
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De mangawereld verkeert nog steeds in crisis. De Franse markt is nog steeds verzadigd en vooral langlopende reeksen hebben het moeilijk de lezer te overtuigen. Willen we ons nog wel wagen aan een reeks van enkele tientallen volumes die misschien voortijdig wordt stopgezet of waarin we onze interesse misschien verliezen voor het laatste boekje is verschenen? Hebben we nog plaats en budget om naast die langlopende reeksen die we al kopen nog een nieuwe uit te proberen? Nee. De tijd is aan de korte reeksen! In die mate dat Kana met Bullet Armors zelfs uitpakt met het feit dat de reeks in zes delen afgelopen is en die zes delen nog dit jaar verschijnen! Driewerf hoera! Wij zijn verkocht! Wacht eens even… Een korte shonen… Zijn dat niet de shonens waar we vroeger niet naar omkeken omdat die dan wel vroegtijdig zouden zijn afgebroken in Japan? Soit!

Bullet Armors speelt zich af in een fictieve wereld waarin machines een belangrijke rol spelen. Deze machines heten echter niet gewoon ‘machines’… Het zijn ‘tremors’. Ach zo. Bovendien zijn dit net zomaar hersenloze machi… tremors. Nee, ze hebben een eigen willetje. Nog niet overtuigd? Je hebt slechte tremors die de mensen aanvallen en eigenlijk meer weg hebben van monsters dan van machines; en je hebt de goede tremors die via een beacon verbonden zijn aan een mens en deze helpen de slechte tremors te verslaan. Maar de mens verbonden aan een tremor heet niet meer gewoon ‘mens’ maar wel ‘breeder’. Natuurlijk! En die breeders hebben op hun beurt een aartsvijand, namelijk de bakers. De bakers zijn een groepering mensen die tegen alle tremors zijn, dus zowel de monsterachtige slechte tremors, als de goedhartige brave tremors verbonden via een beacon aan een breeder. Zo klaar als een klontje!

Ion is nog een opdondertje wanneer hij als bij toeval zijn eigen tremor verkrijgt. De tremor in de vorm van een arm zal door het jongetje Bullet genoemd worden. Ion is bezeten door machines en wil zo snel mogelijk een breeder worden. Zijn vader verliet Ion en zijn grote zus Lisa toen ze nog klein waren en aangezien hij een breeder was, is het Ions doel om zelf een breeder te worden om zo informatie in te winnen over zijn vader. Huh? Kennen we dat nergens van?

Enkele jaren later is Ion groter en sterker geworden en trekt hij met Bullet de wijde wereld in om op zoek te gaan naar zijn vader. Op zijn weg zal hij naast vijanden zowaar ook compagnons tegenkomen. Verbluffend!

Bullet Armors van Moritya is een professioneel afgewerkt product. Met de nadruk op product. De tekenstijl is mooi en beheerst en het scenario is prima uitgewerkt voor een shonen. Maar alles heb je wel al eens eerder gezien. Bullet Armors had toepasselijker Hunter X Hunter Lite geheten. Ook aan Mär doet het erg vaak denken.

Ben je een nieuwe, jonge mangafan en lees je naast Naruto, One Piece en Fairy Tail ook graag nog een shonen die niet iedereen kent, dan is Bullet Armors zeker een leuk tussendoortje. Maar verwacht er vooral niet meer van.