Bucket list of the dead

Mangaka: Haro Aso / Kotaro Takata
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 9
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Twee hypes waarvan we dachten dat het hoogtepunt voorbij was, worden samengevoegd in de manga “Bucket list of the dead”. En Kana had het lumineuze idee om deze seinen manga ook naar het Frans te brengen. Niet onder de lekker wegbekkende Japanse titel “Zombie 100 ~Zombie ni Naru Made ni Shitai 100 no Koto~” maar dus wel als “Bucket list of the dead”. Kunnen zombies en bucket lists ons nog boeien?

Akira beleefde prachtige jaren aan de universiteit, maar toch wringt het een beetje dat hij op het vlak van de liefde een beetje achterbleef. Maar daar zal zijn eerste job sowieso verandering in brengen. Toch? Met goede moed begint Akira bij een prestigieus bedrijf. Maar dan loopt het fout…

Het bedrijf waar Akira als groentje begint, buit haar werknemers immers volledig uit. Slavendrijvers uit vervlogen tijden lijken troetelbeertjes in vergelijking met Akira’s oversten. En die knappe collega die hij vanaf de eerste seconde in het oog had? Die blijkt er een affaire op na te houden met – jawel – diezelfde overste die Akira het leven zuur maakt…

Honderden overuren per maand, zelf ’s nachts moeten doorwerken, nauwelijks nog je eigen bed zien, het constante machtsmisbruik van je superieuren,… Na drie jaar is Akira volledig op. Zowel fysiek als mentaal heeft hij de bodem van de put bereikt. Hij ziet slechts één uitweg… De metrosporen… Maar zelfs daar heeft hij de moed niet meer voor…

Akira’s leven zal echter van de ene dag op de andere veranderen wanneer hij ontwaakt te midden van een zombie-apocalyps. Terwijl mensen met bosjes in zombies veranderen en Akira de gruwelijkste taferelen aanschouwt van mensen die in volle paniek de pedalen verliezen, overheerst er bij Akira slechts één gedachte: eindelijk is hij verlost van die vreselijke job!

Akira leeft volledig op en omarmt opnieuw het leven! De zombies zijn een bijkomstigheid die voor wat bloedspetters, gruwelijke taferelen en potentieel levensgevaar zorgen, maar dat verdwijnt in het niets bij het feit dat Akira eindelijk vrij is! Vrij om te doen wat hij wil, vrij om zijn eigen leven te beginnen leiden!

Akira maakt dan ook een bucket list van 100 dingen die hij nog wil doen voor hij zelf in een zombie verandert. En vreemd genoeg kan hij ook snel de meeste onmogelijke geachte items afvinken. Een mixer met enkele stewardessen lijkt niet vanzelfsprekend te midden van een zombie-apocalyps, maar Akira slaagt er wonderwel in. Het lot van de stewardessen is niet benijdenswaardig, maar Akira kan toch een vinkje zetten!

En zo volgen we Akira die volledig opleeft en plezier beleeft aan zijn herwonnen vrijheid. Samen met zijn beste vriend uit zijn universiteitsjaren en een groepje nieuwe vrienden gaat hij vol goede moed het avontuur aan om zolang mogelijk menselijk te blijven in een wereld vol zombies!

Bucket list of the dead is een komische horrormanga waarin hilarische taferelen enkel afgewisseld worden met heel wat feel good momenten. Niets lijkt Akira te kunnen deren en het leven lacht hem werkelijk toe. Verwacht je hier dan ook niet aan een sombere manga over walkers, maar wel over een vrolijke roadtrip van enkele vrienden waarbij moordlustige zombies enkel een detail op de achtergrond zijn. Carpe diem!