Brave Story

Mangaka: Yoichiro Ono / Miyuki Miyabe
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 18
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kurokawa doet altijd dat extra tikkeltje moeite om de lancering van een nieuwe reeks niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Ze stellen ook alles in het werk om hun manga’s te promoten. Aangezien zij een onderdeel zijn van Univers Poche kunnen zij ook de romans aanbieden van hun series. Zo doen ze dat reeds bij FMA en nu dus ook met de franchise van het hier besproken Brave Story.

Brave Story moet dan ook een echte hit worden voor Kurokawa. De manga heeft een zekere naam en faam en de uitgeverij kan best wel een locomotief gebruiken nu haar toppers FMA en Satan 666 respectievelijk vertragen en naar hun einde toegaan. De lancering gebeurde alvast met de twee eerste volumes tegelijk zodat je direct in het universum van Brave Story wordt gezogen.

Brave Story is dus gebaseerd op een heroïc fantasy roman van Miyuki Miyabe. In hoeverre de manga het boek nauwgezet volgt kan ik niet zeggen, maar bij het lezen van de manga krijg je alvast nergens het geval dat je een slechte adaptatie leest. Positief dus.

Mitani Wataru is een erg normale jongen die nergens in uitblinkt, behalve in video games – vooral het fantasy RPG genre. Wanneer Ashikawa Mitsuru als nieuwe leerling toetreedt tot Wataru’s school, zal het leven van deze laatste een enorme wending nemen. Via Mitsuru leert hij de parallelle wereld Vision kennen, en hij zal ontdekken dat hij de krachten heeft van een ‘reiziger’ die tussen Vision en onze wereld kan reizen.

Vision is een wereld die erg RPG-achtig overkomt. Er zijn helden, monsters en natuurlijk level ups als je genoeg ervaring opdoet. Maar de reizigers zijn eenzaten die niet samenwerken. Integendeel, slechts één van de reizigers zal zijn droom in vervulling zien gaan waardoor de reizigers elkaars concurrenten zijn. Waar Wataru in Mitsuru een nieuwe vriend ziet, denkt deze laatste daar wel eventjes anders over. Wanneer ze Vision betreden is het ieder voor zich…

De eerste twee volumes van Brave Story zijn eigenlijk een introductie tot het verhaal. De personages hebben immers ook een welomlijnd leven in de echte wereld, en door het concept van het verhaal moet hier de nodige aandacht aan geschonken worden. Het zal immers de tegenslag zijn die ze kennen in het echte leven die hun motivatie wordt om als reiziger in Vision hun einddoel te bereiken, met name het realiseren van hun diepste verlangen.

Brave Story is best wel een aangename reeks. Het RPG-gevoel komt enorm sterk naar voren en zal de fans van het genre zeker bekoren. De tekenstijl van Yoichiro Ono is nergens baanbrekend maar wel erg beheerst en mooi. Vermits het universum gebaseerd is op een roman is het allemaal erg sterk uitgewerkt en zit alles goed in elkaar.

Brave Story is een typisch Japanse fantasy strip die fans van RPG’s of reeksen zoals Fly en Mär zeker zal bekoren. Door het concept dat de reizigers allemaal strijden om een diepgeworteld verlangen te vervullen, heeft het geheel een zekere serieux die concurrenten niet hebben. Een toekomstige topper?