Boy’s Abyss

Mangaka: Ryo Minemani
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 14
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Boy’s Abyss van Ryo Minemani wordt wel eens vergeleken met de werken van Shuzo Oshimi. En wij voelden ons blijkbaar klaar om nog maar eens zieke geesten in ons Heuvelmidden te verwelkomen…

In deze seinen manga die in het Frans wordt uitgegeven bij Kana, volgen we Reiji die niet meteen de meest sprankelende tiener is. Zijn saaie leventje wordt enkel opgefleurd door de gesprekken met zijn jeugdvriendin Chako. Samen zijn ze enorme fans van de idols groep ‘Acrylic’. Maar net zoals veel tieners worstelt Reiji met zijn identiteit. Heeft het bestaan wel zin?

Chako droomt ervan om te gaan studeren in Tokyo om eindelijk hun godvergeten stadje waar nooit iets gebeurt en waar iedereen elkaar kent achter zich te laten. Maar Reiji kan diezelfde droom niet koesteren. Reiji is de zoon van een alleenstaande moeder die het moeilijk heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Hun zieke grootmoeder woont bij hen in en Reiji’s oudere broer is een NEET die opgesloten in zijn kamer leeft. Reiji wil snel van school om een baan te zoeken en zijn lieve moeder financieel bij te staan… Maar één verrassende ontmoeting zal Reiji’s wereld voorgoed overhoop halen…

Wanneer Reiji voor de plaatselijke bullebak een pakje sigaretten moet gaan kopen in de lokale nachtwinkel ontmoet hij zijn grote idool: de zangeres van Acrylic. Maar heeft zij wel het beste met Reiji voor? Het stadje is immers vooral om één locatie populair bij toeristen: de ‘afgrond van geliefden’, waar een verliefd koppeltje ooit samen zelfmoord pleegde. Het pop idol doet Reiji een opvallend voorstel…

De vergelijking met het oeuvre van Shuzo Oshimi houdt inderdaad steek. Mangaka Ryo Minemani tovert in Boy’s Abyss de ene zieke geest na de andere op het blad. Iedereen in het stadje lijkt wel een achterliggend motief te hebben voor hun handelen of een duister geheim met zich mee te zeulen.

Ook personages waarvan je het in het begin helemaal niet verwacht zou hebben, blijken toch plots andere beweegredenen te hebben voor hun acties. Net als je denkt dat er eindelijk eens een ‘normaal’ personage opduikt, blijkt hij of zij toch weer een manipulatief genie te zijn.

Net omdat alle personages hun eigen agenda blijken te hebben, kan je als lezer enkel besluiten dat de mangaka dit verhaal minutieus heeft uitgewerkt. Of zelf een heel zieke geest heeft…

Boy’s Abyss is een enorm sterke lectuur maar dit is allesbehalve een vrolijk huppeldepup verhaaltje. De psychologische oorlogen die hier worden uitgevochten zijn manipulatief, wreed en moreel enorm heftig. Een manga die je nauwelijks kan wegleggen eens je erin begint, maar eveneens eentje die zeker niet voor iedereen is weggelegd.