Bonne nuit Punpun

Mangaka: Inio Asano
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 9
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Inio Asano is een grote naam in thuisland Japan. En Frankrijk prijst zich gelukkig dat zowat al zijn manga’s ook naar de taal van Molière vertaald worden. De mangaka interesseert me al langer dan vandaag maar al te vaak belanden zijn reeksen op de stapel ‘nog te lezen’. De zalige covers van ‘Bonne nuit, Punpun’ deden mij stante pede over gaan tot de lectuur van deze reeks!

Deze manga is het verhaal van een klein vogeltje, Punpun… Grapje! Punpun is een ietwat teruggetrokken jongen die opgroeit in een moeilijke gezinssituatie. Zijn moeder had liever geen kinderen gehad en zijn vader houdt op tijd en stond wel van wat huiselijk geweld. Gelukkig vindt Punpun troost bij zijn vrienden op school en heeft hij stilaan de leeftijd om ook ontluikende buikvlinders te voelen… Maar dat het leven niet al rozengeur en maneschijn is ervaart ook Punpun.

Inio Asano levert met Bonne nuit Punpun (Oyasumi Pun Pun) zijn meest persoonlijke werk af. Het is ook het eerste die de levensloop van een jongere volledig volgt. Meestal beslaan de manga’s van Asano een welbepaald moment in tijd en ruimte maar hier volgen we dus lief en leed van Punpun die opgroeit tot volwassene. Uiteraard blijft Asano ook hier zijn stokpaardje gebruiken dat de onschuld van kinderen het moet opnemen tegen de verdorvenheid van de volwassenen.

Meestal zijn het jongvolwassenen die in het oeuvre van Asano geconfronteerd worden met de niet zo rooskleurige realiteit van de hedendaagse Japanse maatschappij, maar hier volgen we dus in eerste instantie Punpun en zijn vrienden die nog een stuk jonger zijn. Door Punpun doorheen de jaren te volgen kan Asano weergeven welke keuzes Punpun maakt die hem tot volwassenheid zullen brengen. Het is dan ook zijn meest persoonlijke werk. In die mate dat Asano verklaarde dat het einde van Bonne nuit Punpun zou aanvoelen als sterven.

Is het omdat dit zo’n persoonlijk werk is dat Asano Punpun geen gezicht meegeeft? Punpun en zijn familieleden worden weergegeven als een soort sketchy vogels. Even wennen, maar de mimiek en de expressie zijn fenomenaal. Asano slaagt er dankzij zijn unieke pennentrekken in Punpun volledig te doen opgaan in de rest van de setting. Na enkele hoofdstukken valt het nauwelijks nog op dat Punpun een vogel tussen mensen is.

Die tekenstijl blijft ook een sterk punt in het werk van Asano. Hij durft alle conventies overboord gooien en een jongen als vogel weergeven is daar maar één voorbeeld van. Toch blijft alles heel toegankelijk en zal niemand de manga wegleggen louter door de tekenstijl. Ook iemand die minder openstaat voor een volwassener tekenstijl zal de prachtige tekeningen van Asano omarmen.

Bonne nuit Punpun is een absolute voltreffer. Misschien is het niet het meest toegankelijke werk van Asano, maar het is daarom niet minder een noodzakelijke aanvulling voor je mangatheek.