Blue Period

Mangaka: Tsubasa Yamaguchi
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 9
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Blue Period is een seinen manga die in 2020 zowel de Manga Taisho-prijs won als de Kodansha-award voor beste manga. Deze seinen uit het voorpublicatiemagazine Afternoon trok dan ook meteen mijn aandacht. Hoe scoort de jonge mangaka Tsubasa Yamaguchi op de Heuvelschaal?

Yatora is een sociale leerling met erg goede punten. De jongen boezemt zijn klasgenoten soms zelfs wat angst in omdat hij nogal stoer is. Toch worstelt Yatora al een tijdje met een gevoel van leegte. Speelt hij vaak niet gewoon een rolletje?

Op een dag krijgt hij een schilderij onder ogen dat hem werkelijk begeestert. Het meisje dat het schilderij geschilderd heeft is amper één jaar ouder dan Yatora. Zij heeft duidelijk talent! Want tekenen… Dat is toch enkel een kwestie van talent?

Yatora gebruikt de lessen plastische opvoeding normaal om wat bij te slapen, maar ineens is zijn interesse aangewakkerd. Dankzij een intrigerende leerkracht PO zal Yatora inzien dat tekenen en schilderen dé manier zijn om eindelijk zijn ware gevoelens te uiten… En plotseling blijkt schilderen niet enkel een kwestie van talent, maar ook een van héél hard werk…

Yatora beleeft zijn jeugd zoals veel andere tieners: worstelend met een gevoel van leegte, niet goed wetend wat aan te vangen met hun leven. Samen met zijn vrienden kijken naar het voetbal is leuk, maar dan supporter je voor mensen die ten volle hun passie beleven. Het is die passie waarnaar Yatora op zoek is en uiteindelijk vindt in de schilderkunst.

Blue Period is een referentie naar een werk van Pablo Picasso en de manga staat dan ook bol van de referenties en tips naar de schilderkunst. Want Yatora heeft zijn roeping gevonden en smijt zich volledig. Maar kan je wel je boterham verdienen met kunst? En hoe zullen zijn niet-welgestelde ouders de dure studiekosten betalen? Naast het schilderen, zullen dat allemaal aspecten zijn die aan bod komen in deze prachtige seinen manga.

We weten al langer dat er over elk thema wel een manga bestaat. Wat Hikaru no Go deed voor het klassieke bordspel, wat Slam Dunk deed voor basketbal, wat Captain Tsubasa deed voor het voetbal, doet Blue Period hier voor de schilderkunst. Al is het hier wel voor een publiek dat toch een tikkeltje ouder is.

Blue Period is doorspekt met allerlei tips en weetjes, maar toch wordt het nergens overweldigend en leest de manga enorm vlot weg. Daar ligt ook de sterkte van mangaka Tsubasa Yamaguchi dat ze ondanks die informatie er toch een heel strak vertelschema op nahoudt met een heel leesbare tekenstijl. Echt wel het betere werk en overduidelijk waarom deze manga zo vaak gelauwerd werd. Aanrader!