Blue Flag

Blue Flag

Mangaka: Kaito
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 5
Volumes Japans: 8
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kurokawa heeft al lang niet meer de interessante catalogus van hun begindagen maar met Blue Flag (Ao no Flag) van mangaka Kaito wisten ze toch opnieuw een reeks te bemachtigen die me al lange tijd intrigeerde.

Taichi begint aan zijn laatste jaar in het middelbaar. Samen met zijn nerdy vriendenclubje leidt hij een leven waarin weinig gebeurt. Maar wanneer zijn populaire jeugdvriend Toma opnieuw in dezelfde klas als Taichi belandt zal zijn leven overhoop gegooid worden.

Taichi en Toma zullen vriendschap sluiten met Futaba, een onzeker meisje dat aan Taichi toevertrouwt dat ze verliefd is op Toma. Taichi zal beloven haar te helpen om het hart van zijn jeugdvriend te veroveren, alleen zal hij al snel zélf verliefd worden op het onhandige meisje. Een wel héél ingewikkelde driehoeksverhouding dient zich aan. Want niets is wat het lijkt in Blue Flag.

Blue Flag is een romantische shonen uit de Shonen Jump+, maar verwacht je hier niet aan ecchi elementen. Integendeel. De manga heeft juist eerder weg van een shojo, met elementen die eerder een vrouwelijk lezerspubliek zullen overtuigen.

In Blue Flag volgen we de drie vrienden die worstelen met hun pubergevoelens en moeizaam de overstap maken van tiener naar volwassene. Filosofische vragen als: Wat is liefde? Wat is vriendschap? Wat is ‘gelukkig zijn’? komen aan bod. Maar evenzeer moeten er heel concrete beslissingen genomen worden: welke studiekeuze maak ik? wat wil ik later met mijn leven gaan doen?

Blue Flag is een heel fijne, diepgevoelige manga die vooral sterk nostalgisch getint is. Er hangt steeds een erg weemoedig sfeertje rond de personages en ook de tekenstijl ligt volledig in de lijn van diezelfde sfeer.

Blue Flag is een echte aanrader voor wie niet allergisch is aan tieners die soms wel heel uitgebreide epistels over hun gevoelens en levensvisie verkondigen. Blue Flag komt zowel grappig, als fijngevoelig uit de hoek en geeft een inkijk op wat verdraagzaamheid allemaal inhoudt. Blue Flag slaagt er ook wonderwel in de leefwereld van opgroeiende tieners op een realistische en moderne wijze weer te geven met erg complexe personages.