Bleach

Mangaka: Tite Kubo
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 37
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

One Piece is reeds sinds enkele jaren de populairste shonen – en manga tout court – in thuisland Japan. Als je in het westen polst naar de meest succesvolle shonen van het moment dan kom je al snel uit bij Naruto… Maar ook bij Bleach. Net zoals bij Naruto is de populariteit van Bleach in grote mate te danken aan de anime en de buzz die de reeks creëert bij de community op het internet. Dat het geloof in Bleach ook bij de uitgeverijen groot is, werd duidelijk toen Kana uitpakte met de Nederlandse mangalicentie. In Frankrijk is het immers Glénat – ook actief in het Nederlands – die de rechten heeft op Bleach. Ook de anime is verkrijgbaar met Nederlandse ondertitels via Kaze.

Het hoofdpersonage van Bleach is Ichigo Kurosaki. Deze 15-jarige jongen kan je moeilijk beschrijven als een doorsnee kerel. Zijn oranje haar verbleekt (nu ja) in het niets bij zijn gave om geesten te kunnen zien. Ondanks dit vermogen slaagt hij erin een normaal leven te leiden… tot op de dag dat hij Rukia ontmoet.

Rukia is een shinigami – die er trouwens veel beter uitziet dan de shinigami uit Death Note! – en zij zal Ichigo’s hulp inroepen om ‘hollows’ te bestrijden. Hollows zijn kwade geesten die zich voeden met zielen. En in Bleach ze hebben heel veel honger!

Bleach is een shonen uit het populaire Weekly Shonen Jump van Shueisha en dat is er aan te zien. Alle klassieke ingrediënten die het magazine hoog in het vaandel draagt zijn aanwezig en de personages kan je bezwaarlijk originele karaktertrekken toekennen. Die typische kenmerken maken de reeks natuurlijk ideaal als instapmanga en vandaar ook misschien de grote populariteit van Bleach. Iedereen kan zich immers wel vinden in de klassieke opbouw en de elementen die zich al zovele jaren bewezen hebben – behalve dan misschien de fan die al ettelijke shonen manga’s gelezen heeft en die genoegzaam bekend is met de geneugten van het genre.

Is er dan niets dat Bleach uit de grijze massa doet opvallen? Wel, de tekenstijl ziet er echt wel goed uit. Geen onnodige franjes maar wel erg gelikte tekeningen die volwassen aandoen voor een shonen en een pagina-indeling waar menig mangaka jaloers op kan zijn. Ook het personage Kon dat na enkele volumes geïntroduceerd wordt is erg grappig, maar een dergelijk humoristisch personage is dan weer een wederkerend element voor de meeste populaire shonen manga.

Uniek is ook de Nederlandse vertaling. Kana en hun vertalers van NTE leveren altijd geslaagde vertalingen af, maar in Bleach maakt het archaïsche taalgebruik van Rukia de vertaling helemaal af. Prachtig dat onze Nederlandse taal rijk genoeg is om het origineel zo perfect te benaderen. Een pluim voor NTE en Kana die hier schitterend werk leveren.

Mangaka Tite Kubo levert met Bleach een waardige shonen manga af. De reeks heeft alles om aan te slaan bij het jonge doelpubliek en doet dat duidelijk ook. De reeks is niet baanbrekend of origineel, maar zorgt wel voor het nodige vertier bij de lectuur van elk nieuw boekje. En dat is ook niet onbelangrijk. Voer voor de shonen fans!