Blackjack

Mangaka: Osamu Tezuka
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 15
Volumes Japans: 17
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Blackjack is één van de belangrijkste en meest gekende reeksen van de God van de Manga, Osamu Tezuka. Enkele jaren geleden – de manga stond nog in de kinderschoenen in Frankrijk – begon Glénat Blackjack uit te geven, maar vermits het publiek niet volgde werd de serie vroegtijdig stopgezet. De fans van Blackjack moesten jaren wachten tot de nieuwe uitgeverij Asuka de rechten op deze klassieker overnam van Glénat.

De markt is nu rijper dan enkele jaren terug en door het succes van enkele andere manga’s van Tezuka, denken we maar aan “Histoire des 3 Adolf” bij Tonkam en “Ayako” bij Delcourt/Akata, mogen we hopen dat Asuka dit avontuur tot een goed einde brengt. Hopelijk geeft de lezer nu wel een kans aan deze hoogbegaafde chirurg, die opereert onder de naam Blackjack.

Blackjack is een dokter zonder diploma. Hij is in staat om de meest hallucinante operaties tot een goed einde te brengen, maar vraagt hiervoor wel astronomische bedragen. Niet iedereen kan zijn diensten dus betalen. De manga is opgebouwd uit kortverhaaltjes die telkens weer deze geroemde dokter in stelling brengen. Keer op keer slaagt hij erin een oplossing te vinden voor het probleem dat zich stelt. Aan het einde van elk verhaal vragen we ons wel af welke implicaties de keuzes die Blackjack maakte met zich meebrengen. Blackjack is dan wel een genie, maar hij is ook ondoorgrondelijk en vele van zijn keuzes doen de lezer even slikken.

Door de keuze van Tezuka om het verhaal van Blackjack te vertellen in een opeenvolging van kortverhalen komen we dus ook maar met mondjesmaat informatie over zijn verleden te weten. Waarom is Blackjack verminkt aan het gezicht? Hoe komt het dat hij in de illegaliteit werkt? Bij wie heeft hij het beroep geleerd? Vragen waarop we in de loop van de serie een antwoord zullen krijgen en die de lezer naar meer doen snakken. Want ondanks de opdeling in kortverhalen blijf je het boekje lezen tot het uit is, geen moment denk je eraan de manga tussen twee verhaaltjes even opzij te leggen.

Blackjack wordt ook gekenmerkt door de typische Tezuka humor die we reeds kennen van zijn eerdere werken. Asuka heeft ervoor gekozen sommige namen te vertalen omdat Tezuka soms uitpakt met leuke woordspelingen. Ook “de vrouw” van Blackjack zorgt voor een humoristische noot in het verhaal. De mensen die Blackjack lezen zullen hier onmiddellijk weten over wie ik het heb.

Blackjack is een klassieker waar iedereen toch eens mee in aanraking zou moeten komen. Ook een ideale instapmanga als je nog niet bekend bent met het oeuvre van Tezuka. Waar sommige lezers Phénix en Cratère wat te zwaar om lezen vinden, kan je dit van Blackjack niet zeggen. Het is een sterke manga, maar ook een plezier om erin te lezen.

Ook nog even meedelen dat Asuka gekozen heeft voor het bunkoformaat. Dit is een kleiner formaat dan de doorsnee manga en past perfect in je hand. Ik ben er al volledig weg van! Driehonderd pagina’s die perfect in je jaszak passen… Je hebt ervan gedroomd, de Japanners hebben het gemaakt. Prachtig.