Blackjack Neo

Mangaka: Masayuki Taguchi
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 2
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Een leidraad in de uitgavepolitiek van Asuka is Osamu Tezuka. Vanaf het begin heeft de uitgeverij reeksen van de God van de Manga uitgegeven in het door hen gelanceerde bunko-formaat. Maar de beste reeksen van Tezuka zijn zo stilaan uitgeput aan het raken – ja, dat is blijkbaar toch mogelijk! Om dat gat op te vullen publiceert Asuka heruitgaves van hun best verkopende Tezuka-titels, maar ook remakes van Tezuka’s werk. Zoals deze Blackjack Neo van Masayuki Taguchi (Battle Royale).

Het verhaal is genoegzaam bekend. Blackjack is nog steeds de dokter zonder diploma die geen ingreep schuwt en altijd succes boekt. Deze keer ziet hij er net dat tikkeltje moderner uit. Ook Pinoko ziet er wat moderner uit en is zowaar een knap, jong meisje geworden – echter nog steeds een opdondertje met een spraakgebrek.

De verhalen doen geen al te grote afbreuk aan het origineel. Showbizz, vechtsporten,… het is ook wat gemoderniseerd maar de teneur ligt in de lijn van wat Tezuka bood.

Ook leuk is dat de mangaka er echt een hommage aan Tezuka van maakt en niet louter de franchise gebruikt om (commercieel) succes na te streven. Vooral de verwijzing naar Princesse Saphir vind ik enorm geslaagd, zeker ook omdat het je als lezer toch ietwat overvalt.

De tekenstijl strookt natuurlijk helemaal niet met wat we van Tezuka voorgeschoteld kregen. Alles is veel moderner, veel gelikter en de lezers van Battle Royale zullen de bij momenten overdreven expressie van emoties en pathetiek herkennen. Maar dat zijn zaken waar je je als lezer moet overzetten – ook al zal dat bij de diehard Tezuka-fans misschien moeilijk liggen.

Al bij al vond ik Blackjack Neo een aangename lectuur. Een remake maken van een werk van Tezuka is niet de meest eenvoudige opdracht. Een verkrachting van Tezuka’s oeuvre of zijn boodschap loert om elke pagina. Maar Blackjack Neo vermijdt die verkrachting en zonder een meerwaarde te bieden aan het origineel doet het de gekende Blackjack toch geen afbreuk – mits de juiste instelling van de lezer. Een geslaagde remake, niet meer, niet minder.